Radun: Ružić će dobiti "opomenu razrednog starešine"

Vesti 03. nov 201509:21 > 09:25
N1

Politički analitičar Branko Radun ocenio je danas povodom najnovijih trzavica između vladajućih naprednjaka i socijalista koje je izazvao Branko Ružić da on ipak neće biti ozbiljnije sankcionisan već će dobiti samo „opomenu razrednog starešine“

Gostujući na N1, Radun je naveo da se lider SPS Ivica Dačić našao između dve vatre. On sa jedne strane želi dobre koalicione odnose sa premijerom Aleksandrom Vučićem jer uz njega kao političku ličnost broj jedan u Srbiji vidi svoju budućnost i nakon izbora. Sa druge strane, Ružić ima podršku unutar stranke pa ako bi ga Dačić kaznio to bi značilo da nema autoritet i da radi ono šta hoće Vučić.

Kako ističe,može se očekivati simbolična kazna za Ružića, na nivou opomene razrednog starešine.

Ružićevo izvinjenje Radun komentariše time da je verovatno video da je objavljivanje fotografije sa Igorom Mikićem, koji je prošle godine vređao premijera pokvarilo odnose sa SNS-om a a da mu je to verovatno i sugerisao lider socijalista.

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da ga „baš briga“ šta će da radi Dačić u ovom slučaju, Radun je naveo da to vidi kao političku poruku da „slučaj Ružić“ neće pokvariti odnose SPS-a i SNS-a. „On tretira Dačića kao lojalnog partnera koji mu do sad nije pravio probleme u Vladi“.

Socijalisti nisu formalno potrebni SNS-u za formiranje vlasti ali socijalisti su druga politička snaga u Srbiji sa podrškom od 14-15 odsto i imaju stabilno biračko telo. „Dobiti to biračko telo u koaliciju vas dovodi do dvotrećinske većine s kojom možete da menjate Ustav. U suprotnom imate jaku opoziciju“, kaže Radun.

On je komentarisao i istraživanja javnog mnenja po kojima se ne smanjuje rejting vladajuće SNS i Aleksandra Vučića uprkos smanjenju plata i penzija. Kako kaže, i dalje je enigma kako Vučić ima rast rejtinga kad smanjuje plate i penzije. „Očigledno da je uspeo da se nemetne kao lider i ubedljivo je nastupio s pričom da je to neophodno i potrebno…Opozicija nije uspela da se postavi kao alternativa. Mi sada nemamo opoziciju, ona je mala, slaba, razjedinjena, bez lidera i programa“.

Povodom afera u čijem središtu je gradonačelnik Siniša Mali, analitičar Radun navodi da izgleda da one nemaju značajnog uticaja na građane sada ali da to ne znači da neće imati ubuduće ako se potvrdi da su te tvrdnje istinite.

Pogledajte celo gostovanje: