Prosvetarima ponuđena pomoć, oni nisu zadovoljni

Vesti 02. nov 201514:45 > 19:06
N1

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je na današnjem sastanku u Vladi Srbije ponuđeno da svakom ko radi u obrazovanju do kraja meseca bude isplaćeno 5.000 ili 6.000 dinara i dodala da nije zadovoljna ponuđenom sumom.

„S obzirom da se Unija zalagala da ta pomoć bude u visini jedne prosečne plate zaposlenog, ovim iznosom nismo zadovoljni“, navodi se u saopštenju.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, s druge strane, smatra da je ponuda predsednika Vlade Aleksandra Vučića da se prosvetarima do kraja meseca isplati 6.000 dinara marketinški trik, koji ne može da reši probleme u obrazovanju.

„Ovаkаv stаv Vlаde i premijerа još jednom govori o kаtаstrofаlnom odnosu držаve premа srpskom obrаzovаnju. Još trаgičnije, nаmeće se utisаk dа je premijer dаnаs ‘odrаdio’ sindikаte prosvete u duhu jeftinog mаrketingа“, saopštio je SRPS.

Kako su naveli, današnji sastanak sa četiri reprezentativna sindikata u prosveti, inicirao je sam premijer, zbog čega su očekivali da će nа sаstаnku biti rаzmаtrаnа problemаtikа zаrаdа u obrаzovаnju. Umesto togа, sindikаte je premijer obаvestio dа je Vlаdа odlučilа dа zаposlenimа u prosveti isplаti jednokrаtnu pomoć u iznosu od 6.000 dinаrа, navodi SRPS.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da bi prosvetni radnici trebalo oko 1. decembra da dobiju jednokratnu pomoć, čiji će iznos utvrditi Ministarstvo finansija.

„U svakom slučaju, koje god bude rešenje premijer će morati da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o tome i nakon toga mi ćemo znati koja je visina pomoći“, rekao je Verbić.

Prema sporazumu koji je potpisan sa sindikatima zaposlenih u prosveti, koji su štrajkovali zbog smanjenja zarada u javnom sektoru, zaposlenima u prosveti do kraja godine bi trebalo da bude isplaćena jednokratna pomoć u visini do jedne plate.

Verbić je dodao da je na sastanku bila i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, ali da nije bilo reči o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru. Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru biće tema posebnog sastanka.