Izveštaj EK više o migrantskoj krizi, manje o proširenju

Vesti 02. nov 201500:22 > 00:29
N1

Predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku u evropskim integracijama u najvećem delu svojih preporuka odnosiće se na migrantsku krizu, a manje nego ranijih godina ticaće se samog proširenja EU, piše list Danas pozivajući se na diplomatske izvore.

Ipak, očekuje se i da Beograd dobije otvaranje pregovaračkih poglavlja, a pre svega Poglavlja 35 koje se odnosi na odnose sa Prištinom, piše ovaj list.

Kako je Danasu rečeno u diplomatskim izvorima, predsednik EK Žan Klod Junker još nije odlučio o terminu predstavljanja paketa izveštaja o proširenju EU koji se odnosi na Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Kosovo i Tursku. Najkonkretniji termin koji se upotrebljava glasi „ovo doba godine“.

Čak se govori i o „malo podstreka“ za sve zemlje, mada ima nagoveštaja da se očekuje „izlazak iz tunela“ za BiH, i nešto više ohrabrenja za Makedoniju.

Crna Gora očekuje u decembru poziv za članstvo u NATO-u i očekuje se da to posebno bude apostrofirano i u izveštaju EK, smatraju izvori Danasa.

Izveštaj EK čije je predstavljanje bilo najavljeno za 14. oktobar u Briselu, odloženo je nakon što je nekoliko dana pre togra turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio Brisel. Indirektno je potvrđeno da objavljivanja sigurno neće biti pre izbora u Turskoj koji su održani juče.