Mašić: Neće biti krivične odgovornosti za pad helikoptera

Vesti 29. okt 201509:42 > 09:47
N1 info

Novinar Dušan Mašić istakao je, komentarišući slučaj pada helikoptera, da je od početka jasno da neće biti krivične odgovornosti za taj slučaj.

Povodom pisanja Novosti da Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje vodi predistragu o padu vojnog helikoptera najverovatnije neće pokretati istragu o krivičnoj odgovornosti za tu nesreću jer nisu pronađeni konkretni dokazi o pojedinačnoj krivici, Mašić je gostujući na N1 naveo da je jasno da u tom slučaju nije svako radio svoj posao kako treba i da za to treba da snosi moralnu odgovornost.

“Od početka je bilo jasno da tu neće biti materijala za krivičnu odgovornost bilo koga”, ističe on i dodaje da ipak neće biti dobro da se ceo slučaj završi sa generalima jer će u javnosti uvek ostati pitanje: “Ko je odgovoran?”.

“Ne dovodim u pitanje da je cela priča pokrenuta iz najbolje namere. Ako Gašić kao ministar nije odgovoran onda ne vidim kako će ostali da snose posledice. Dok ne saznamo sve, a jednog dana će se saznati čitava priča, na delu je manipulisanje javnošću da se sve što pre zaboravi”, rekao je Mašić povodom pisanja Blica da će general Predrag Banić biti “sklonjen” u Brisel na poziciju šefa Misije pri NATO.

Za drugi aktuelan slučaj – presudu od četiri i po godine zatvora za Marka Milićeva, Mašić je rekao da to nije nešto čime srpsko pravosuđe može da se ponosi.

Kako ističe, nije zgodno komentarisati presude ali ne zna nikoga ko je, za tu presudu rekao “Svaka čast, konačno prava stvar”. Dodaje da je za njega veće razočarenje presuda od godina dana za kuma Marka Milićeva. “To daje loš primer da možeš da uradiđ šta god hoćeš i da će to da prođe”.

Opozicija mora da se ujedini

Mašić je ocenio i da je opozicija u Srbiji slabi a da kod Demokratske strake, kao najveće opozicione stranke postoji jedna ideološka nedoumica. “Oni moraju da nađu tri zajedničke tačke i da se ujedine. Mislim da će DS će preci cenzus ali problem je što neće iskoristiti period do izbora da se profiliše i da da građani znaju za šta se zalaže DS”.

On ističe da je potreban novi lider i novo lice na političkoj sceni Srbije ali da je politika ovde dobila imidž nečega što je jako loše. “Izbori nam slede u narednih šest meseci. Pitanje je da li ćemo imati drugačiji izborni zakon, da li će se glasati za stranke ili će se plasirati ideja nekog novog DOS-a, kakva će biti sudbina manjih stranaka – da li će ići same ili u kolaciji. Biće zanimljiva kampanja”.

Mašić navodi da za društvo nije dobro da nema jaku opoziciju ali da je ova vlast je to prihvatila kao način svog vladanja. “Svi znamo koliko je ograničen medijski prostor kolika je kontrola nad medijima”,

Odluka o Siniši Malom u rukama premijera

Komentarišući saznanja KRIK-a o gadonačelniku Siniši Malom i celu aferu koja je ovih dana otvorena, Mašić je rekao da možda Mali i bude smenjen ako neko proceni da će stranka time dobiti neki zamajac I pokazati da je spremna da se suoči sa pitanjima korupcije u svojim redovima .

“Mada, Mali je suviše bitan premijeru. On je njegov ekonomski savetnik. Postoje tri, četiri ili pet osoba koje su, na taj način, bliske premijeru i učestvuju u donošenju odluka. Pitanje je koliko je sve ovo bilo protivzakonito, da li je greška Malog samo što to nije prijavio ili same činjenice da se time bavi”, kaže Masić i pita se koliko nas zaista veruje da gradonačelnik Beograda radi za platu od 105.000 dinara.

Dodaje da se vidi da ti ljudi imaju imovinu koja prevazilazi njihove platu I kao primer navodi činjenicu da premijer ima taj luksuz da se odrekne svoje tri plate.”Ja kad bi se odrekao svoje plate, ne znam kako bih preživeo mesec”