Stručnjaci o prenosu funkcije Malog: Miriše na malverzacije

Vesti 28. okt 201518:37 > 18:39
N1

Advokatica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Ana Ivanova Panajotova iz Bugarske, podnela je pre tri dana nova dokumenta u kojima se ona navodi kao direktor of šor firmi, saznaje KRIK. To sada jasno pokazuje da se radi o malverzacijama, kažu za N1 finansijski istražitelji.

Siniša Mali tvrdi je direktorsku poziciju u of šor kompanijama advokatici Ani Panajotovoj prepustio još 2012. Međutim, ona je tek u nedelju oko ponoći bugarskom registru poslala nova dokumenta u kojima je potpisana kao direktor kompanija sa Devičanskih Ostrva, koje su kupile 24 stana na Crnom moru.

„Ono što smo mi saznali zvanično iz bugarskog registra, jeste da je advokatica podnela dokumenta iz februara ove godine, gde se ona vodi kao direktor, a u junu je podnela dokumenta, gde se Siniša Mali navodi kao direktor of šor firmi“, kaže novinarka Krik.rs Dragana Pećo.

Miroslava Milenović je stručnjak za transakcije novca, tačnije, forenzički knjigovođa. Kaže da joj to što se Panajotova čas vodi kao advokat, a čas kao direktor of šor kompanija umesto Siniše Malog, sve više miriše na malverzacije.

„Ovaj prenos na jednu advokatsku kancelariju, advokata uopšte nije neuobičajen, čak sad možemo da kažemo da se potpuno uklapa u tipologiju o pranju novca… Liči na nevešto krečenje biografije i pomalo je smešno“, kaže Milenović.

Za dokumenta, posle 2012. godine, na kojima je Siniša Mali potpisan kao direktor of šor kompanija, gradonačelnik tvrdi da su falsifikat. Kako saznajemo, falsifikovanje potpisa, Mali još nije prijavio bugarskoj policiji.

Iako se vratio iz Kine, gradonačelnik Siniša Mali i dalje ne odgovara na novinarska pitanja o svojim poslovanjima sa of šor kompanijama, međutim iz njegove press službe kažu da će se sigurno do kraja nedelje obratiti javnosti.

Podsetimo, KRIK je prošle nedelje objavio da je gradonačelnik Beograda kao direktor ofšor frimi kupovao nekretnine na bugarskom primorju vredne više od pet miliona evra.

Više o tome u prilogu Jelene Zorić: