BIRN: Propušten rok u kom je Vučić mogao da tuži Asomakum

Vesti 14. okt 201514:54 > 15:04
N1info

Pravni stručnjaci za BIRN tvrde da je propušten rok u kome je Andrej Vučić mogao da tuži firmu "Asomakum" i da je Privredni sud njegovu tužbu trebalo da odbaci.

BIRN otkriva da je Privredni sud u Beogradu, pred kojim je u oktobru 2014. godine pokrenut parnični postupak protiv privrednog društva „Asomakum“, tužbu trebalo da odbaci, jer su istekli svi rokovi propisani Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Ovo su BIRN-u potvrdili pravni stručnjaci, koji tvrde da postupak nije mogao biti pokrenut posle više od četiri godine od registracije firme. Ipak, Privredni sud nije odbacio tužbu Vučićevog pravnog tima kao neblagovremenu.

Predsednik tog suda, Jovan Kordić, kaže za BIRN da ne želi da komentariše da li je sud ispravno postupio i saopštava da nemaju u svojoj evidenciji sudsku praksu koja bi mogla da se uporedi sa tim slučajem. Ni Zoran Jakovljević, advokat Andreja Vučića, nije hteo podrobnije da komentariše, ali tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Tužbu protiv firme „Asomakum“ podneo je Andrej Vučić sa svojim pravnim timom u nameri da dokaže da je ona u privredni registar upisana na njegovo ime uz pomoć falsifikovanog dokumenta. U postupku sud treba da utvrdi ništavost osnivačkog akta preduzeća „Asomakum“ koje je, prema podacima Agencije za privredne registre, u Vučićevom vlasništvu.

Tužba Andreja Vučića usledila je posle niza kontroverzi koje su pratile „Asomakum“ i nekolicinu drugih privrednih društva na „A“ koja su još sredinom 2011. godine označena kao grupa fiktivnih firmi osnovanih sa idejom da izvlače budžetski novac, vršeći povraćaj poreza na dodatu vrednost na osnovu nepostojećih pravnih poslova.

Na poslednjem ročištu koje je održano 21. septembra 2015. godine, postupak je bio prekinut, pošto je Vučićev advokat, Zoran Jakovljević, tražio izuzeće sutkinje Mirjane Jovanovićzbog odugovlačenja postupka. Predsednik suda je usvojio ovaj zahtev i sud je odredio novog sudiju.

Pored ovog parničnog postupka, vodi se i jedna krivična istraga u vezi sa poslovanjem „Asomakuma“ i ostalih preduzeća na „A“, a u okviru koje je u aprilu ove godine, prema informacijama Višeg javnog tužilaštva, privedeno 8 osoba.

Prekoračenje roka i moguće posledice

U trenutku kada se u oktobru prošle godine pročulo za „aferu Asomakum“, vlasništvo nad tom firmom je u APR-u bilo registrovano na ime Andreja Vučića već četiri i po godine. Iako je znao za postojanje preduzeća, za koje tvrdi da nije njegovo (čiji je račun bio u blokadi zbog duga od 22 miliona), on do tada pred Privrednim sudom nije pokretao postupak kojim bi sporio vlasništvo nad firmom „Asomakum“, koja je, navodno, učestvovala i u finansijskim zloupotrebama.

Vučićev advokat Zoran Jakovljević u izjavi za BIRN navodi da je to zato što je Andrej Vučić, očekivao da postupak u vezi sa tim pokrene država, pošto je već ranije, kako tvrdi, ustanovljeno da je preduzeće nastalo izvršenjem krivičnog dela.

Međutim, pravni stručnjaci kažu za BIRN da je prema članu 33. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Vučić, kao „lice koje ima pravni interes“, to morao da učini još u martu 2011. kada su za pokretanje postupka za utvrđivanje ništavosti, u konkretnom slučaju, isticali svi zakonski rokovi.

Naime, u pomenutom članu zakona piše da se „tužba podnosi nadležnom sudu u roku od 30 dana od dana saznanja tužioca za razloge ništavosti, a najkasnije u roku od godinu dana od dana registracije“.