021.rs: Širi se laž da posetioci Prajda stižu u Krušedol i Sremske Karlovce

Vesti 16. avg 202214:52 4 komentara
Prajd, parada ponosa, LGBT
N1

U poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama proširile su se dezinformacije o poseti manifestacije Europrajd manastiru Krušedol i osnovnoj školi u Sremskim Karlovcima, piše portal 021.rs.

Pročitajte još:

Iz ove organizacije navode da su u pitanju dezinformacije, te da takve posete nisu bile ni planirane, javlja 021.rs.

„Ne postoji nijedna aktivnost u Sremskim Karlovcima, niti u bilo kom drugom gradu. Za aktivnosti u osnovnim školama bi bila potrebna dozvola Ministarstva prosvete, tako da ove aktivnosti nisu planirane“, rekao je za taj portal Goran Miletić, koordinator Europrajda 2022 i direktor Civil right defenders.

Pre petnaestak dana u Fejsbuk grupi „Sremski Karlovci Aktuelno“ pojavili su se navodi da će posetioci manifestacije Evroprajd posetiti ovo mesto i tom prilikom gostovati u Osnovnoj školi „23. oktobar“ kako bi pričali o problemima LGBT zajednice, navodi 021.

Potom se nastavilo sa izmišljotinama, pa su se pojavile i objave da su meštani sela Krušedol, Maradik, Velika Remeta i Čortanovci najavili blokadu svih puteva i prilaza manastiru Krušedol kako bi „sprečili dolazak najavljenih prajdista u ovu pravoslavnu svetinju“, dodaje se u tekstu.

„Najavljen je i protest roditelja osnovne škole, a njima će se „priključiti“ i građani nezadovoljni najavljenim dolaskom u Karlovačku bogosloviju, Karlovačku gimnaziju… Pokrenute su i peticije kako bi se sprečilo održavanje Parade ponosa“, piše 021.rs.

Kako se dodaje, ovakve objave su veliku pažnju privukle na stranicama kao što su „Svetosavska Srbija“ i „Pravoslavni manastiri i crkve“, a nakon njih usledio je govor mržnje prema LGBT+ zajednici.

Zbog širenja dezinformacija neko je imao i problem, pa su tako u Fejsbuk grupi „Oj Karlovci, mesto moje drago…“ administratori objavili da je zbog lažnih objava o poseti Evroprajda intervenisala i policija, a grupa je prijavljena, javlja portal 021.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare