Članice Opeka ograničile povećanje proizvodnje na 400.000 barela dnevno

Biznis 04. nov 202117:051 komentar
Podeli:
Aramko, nafta
Izvor: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

Članice Opeka plus odlučili su da ograniče povećanje svoje proizvodnje na 400.000 barela dnevno u decembru uprkos insistiranju zemalja potrošača koje su apelovale za veće povećanje da bi se ublažio rast cena energenata.

Mesečna proizvodnja kartela će biti prilagođena na povećanju od 400.000 barela dnevno u decembru, navodi se u saopštenju posle video sastanka Opeka plus, na kome je bilo 13 zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) predvodjene Saudijskom Arabijom i deset nečlanica saveznika predvodjene Rusijom.

Dvadeset tri ministra koja su razgovarala preko video veze su se dakle opredelila za kontinuitet, birajući da ne odstupe od mape puta usvojene 18. jula.

Ta strategija koja je povoljna za račune proizvođača ostavlja trenutno rezervu od više od četiri miliona barela svakog dana pod zemljom.

Oni su poslednjih dana davali naznake da će biti takva odluka.

„Kriza je obuzdana ali nije završena i moramo da pazimo da ne primamo stvari zdravo za gotovo“, rekao je krajem oktobra saudijski ministar energije Abdelaziz ben Salman.

Zemlje članice Opeka plus oglušile su se o pozive zemalja potrošača na čelu sa SAD-om koje su tražile veće povećanje proizvodnje pošto cene skaču a privrede u oporavku su žedne za gorivom.

Sledeći sastanak Opeka planiran je za 2. decembar, navela je organizacija na svojoj internet stranici.

Komentari

Vaš komentar