Zvaničnik iz Pekinga: Možda kombinovati različite vakcine

Svet 11. apr. 202117:24 > 19:56227 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Chinatopix Via AP

Rukovodilac kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu u nedelju je rekao da se zbog "niske efektivnosti" raspoloživih vakcina razmatra kombinovanje raznih vakcina protiv kovida-19. Pošto su svetski mediji preneli da je kineski zvaničnik priznao da kineske vakcine imaju nižu efikasnost, on je potom rekao da je u pitanju "potpuni nesporazum".

U ekskluzivnom intervjuu za „Global tajms“, Gao Fu je rekao da naučnici širom sveta diskutuju o efikasnosti vakcina i da je on zbog toga izneo stav – da bi u cilju povećanja efikasnosti vakcina jedna od opcija mogla biti kombinovanje raznih vakcina protiv kovida-19.

„Stope zaštite od svih vakcina u svetu nekada su visoke, a nekada niske. Kako poboljšati njihovu efikasnost je pitanje koje bi trebalo da razmotre naučnici širom sveta“, rekao je Gao za taj kineski medij.

Tim povodom, predložio sam da bismo mogli da prilagodimo proces vakcinacije, na primer po pitanju broja doza koje se daju, intervala između njih, kao i mogućnost vakcinacije različitim tipovima vakcina“, objasnio je on svoju raniju izjavu.

Kina je razvila četiri domaće vakcine koje su odobrene za javnu upotrebu.

U subotu je zvaničnik Nacionalnog zdravstvenog povereništva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najverovatnije proizvesti tri milijarde doza vakcine protiv covida-19.

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima efektivnost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja te vakcine pokazala efektivnost od 83,5 posto.

Dve vakcine Sinopharma su pokazala efektivnost od 79,4% i 72,5 %.

Kina je isporučila milione doza vakcina drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakve strane vakcine za upotrebu u Kini, gde se koronavirus pojavio krajem 2019. godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar