Zelenski: Život za koji su se borili u Drugom svetskom ratu okončan 24. februara

Svet 08. maj. 202214:12 > 15:467 komentara
Podeli:
Izvor: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX / AFP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je, uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu, da se zlo vratilo u Ukrajinu i da se život za koji su se vojnici borili u tom ratu okončao 24. februara, kada je započela ruska invazija.

„Zlo se ponovo vratilo. U različitoj uniformi, pod drugačijim sloganima, ali u istu svrhu“, kazao je Zelenski u video obraćanju.

Povezane vesti

Optužio je Rusiju da primenjuje „krvavu rekonstrukciju nacizma“, navodeći da ruska vojska kopira nacističke zločine tokom svoje invazije na Ukrajinu.

"Tama se vratila u Ukrajinu i postala je ponovo crno-bela", kazao je Zelenski.

Dodao je, međutim, da će Ukrajina i njeni saveznici pobediti.

"Nijedno zlo ne može da izbegne odgovornost, ne može se sakriti u bunker", poručio je on.

Agencija Rojters podseća da je nacistički lider Adolf Hitler poslednje dane proveo u bunkeru u Berlinu, gde je poslednjih dana rata izvršio samoubistvo.

Moskva svoje akcije u Ukrajini od 24. februara zove "specijalna vojna operacija" čiji cilj je razoružanje Ukrajine i uklanjanje onog što zove "nacistima" i antiruskim nacionalizmom koji podstiče Zapad. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvani agresorski rat.

U ruskoj invaziji do sada su poginule hiljade, a raseljeno skoro 10 miliona ljudi. Rusija se našla na udaru snažnih sankcija Zapada, a takođe ojačale su i bojazni da bi moglo da dođe do šire konfrontacije Rusije i zapadnog sveta, navodi Rojters.

Dan pobede ili 9. maj u Rusiji je jedan od najvažnijih nacionalnih praznika, kojim se obeležavaju ogromne žrtve koje je podneo Sovjetski Savez kako bi porazio nacističku Nemačku.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar