Zelenski se u sredu obraća američkom Kongresu

Svet 14. mar. 202216:277 komentara
Podeli:
Volodimir Zelenski
Izvor: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će se virtuelno obratiti američkom Kongresu u sredu u 13.00 GMT (14.00 po srednjeevropskom vremenu), objavili su šefovi demokrata u Predstavničkom domu i Senatu.

„Radujemo se da čujemo predsednika Zelenskog pred Predstavničkim domom i Senatom i da prenesemo našu podršku ukrajinskom narodu koji hrabro brani demokratiju“, izjavili su šefovi demokrata u dva doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i Čak Šumer u pismu članovima tog tela.

Brojne demokrate i republikanci u Kongresu pritiskaju predsednika SAD Džozefa Bajdena da ima snažniji odgovor Moskvi zbog njene invazije Ukrajine.

Prošle nedelje u retkom jedinstvenom nastupu predstavnici Kongresa usvojili su paket od gotovo 14 milijardi dolara za ukrajinsku krizu. Ta sredstva treba da pomognu Ukrajini da zaštiti svoju elektro mrežu, da se bori protiv sajber napada i opremi defanzivnim oružjem. Paket, takođe, uključuje više od 2,6 milijardi dolara humanitarne pomoći i više od milijardu dolara za podršku izbeglicama koji beže iz ratom zahvaćene zemlje.

Ukrajinski predsednik već je govorio putem video veze sa američkim senatorima 5. marta kada se zalagao za isporuku aviona sovjetske proizvodnje Ukrajini i jačanju ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar