Zelenski: Pre ili kasnije pobedićemo Rusiju, nećemo ustupiti ni pedalj zemlje

Svet 09. maj. 202215:01 > 15:0320 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, povodom obeležavanja pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, poručio je da će njegova zemlje pobediti Rusiju u ratu i neće ustupiti ni pedalj svoje teritorije.

„Na dan pobede nad nacizmom, borimo se za novu pobedu. Put do nje je težak, ali nemamo sumnju da ćemo pobediti“, naveo je on u pisanom obraćanju, prenosi Rojters.

Povezane vesti

Zelenski je naveo da su Ukrajinci slobodni ljudi koji su mnogo puta u istoriji branili svoju zemlju i imali svoj „vlastiti put“.

"I danas vodimo takav rat i nikome nećemo dati ni delić svoje zemlje... i nikome nećemo dati nijedan deo naše istorije", poručio je Zelenski.

Naveo je i da su "ponosni na svoje pretke, zajedno sa drugim zemljama u antihitlerovoj koaliciji, koji su pobedili nacizam".

"I nikome nećemo dozvoliti da prisvoji tu pobedu, nećemo dozvoliti da je anektira", kazao je Zelenski.

Dodao je da nema "okova koji mogu de vežu njihov slobodan duh".

"Nema okupatora koji može da pusti korenje u našoj slobodnoj zemlji. Nema napadača koji može da nadvlada slobodne ljude. Pre ili kasnije ćemo pobediti", poručio je Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi izjavio je da je "specijalna operacija u Ukrajini" bila pravovremena i neophodna akcija i optužio Zapad da je planirao invaziju Rusije, uključujući i Krim.

Putin je rekao da je tokom protekle godine bilo tenzija sa drugim evropskim zemljama i NATO-om kao i da je Rusija tada „pozivala Evropu da pronađe pravičan kompromis“.

„Oni nisu hteli da nas čuju i pripremali su krvničku operaciju u Donbasu“, rekao je Putin i dodao da su u tom regionu ruske operacije sada fokusirane.

„U Кijevu su govorili o mogućem stvaranju nuklearnog oružja, a NATO je postao očigledna egzistencijalna pretnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da je sukob sa neonacistima, sa banderovcima na koji su se kladile SAD i njihovi kampanjoni, bio neizbežan“, rekao je Putin.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar