Zelenski: Nema pregovora sa Rusijom ako održi referendume u okupiranim krajevima

Svet 08. avg 202207:18 > 15:5177 komentara
Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontrolišu velike delove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje.

Povezane vesti

Tamošnji zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendume.

U svom večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ostaje pri stavu da neće prepustiti ni pedalj teritorije Rusiji.

„Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše“, rekao je.

„Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratiće sebi bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svetom, koji će ruskoj strani očigledno u nekom trenutku trebati“, poručio je Zelenski.

Ruski i ukrajinski zvaničnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije 24. februara. Međutim, postignut je slab napredak i od kraja marta nije bilo sastanaka, a za to se dve strane međusobno optužuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i lokalni zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendum o priključenju Rusiji za nekoliko nedelja ili meseci.

Proruski separatisti održali su referendume o nezavisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luganska, regiona koji je gotovo u celini pod ruskom kontrolom već nekoliko sedmica, rekao je za vikend da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Komentari

Vaš komentar