Zelenski: Nema pregovora s Rusijom dok je Putin predsednik

Svet 28. sep 202212:1337 komentara
Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da upravo završeni "lažni referendumi" Rusije i pokušaji aneksije ukrajinske teritorije isključuju bilo kakve razgovore s Moskvom sve dok Vladimir Putin ostane predsednik, te pozvao na "potpunu izolaciju" Rusije i nove oštre globalne sankcije.

Pročitajte još:

Kako javlja AP, obraćajući se Savetu bezbednosti UN putem video linka, on je pozvao na dodatnu vojnu i finansijsku podršku za odbranu Ukrajine „kako bi agresor izgubio“ i „jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbednosti“ za njegovu zemlju kao odgovor na montirane referendume.

Referendumi, koje su Kijev i njegovi zapadni saveznici proglasili nelegalnim, održani su u regijama Lugansk, Herson, Donjeck i Zaporožje. Na njih se široko gleda kao na izgovor za najave da Rusija planira da aneksira ove teritorije, navodi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je sazvala hitan sastanak Saveta bezbednosti kako bi odgovorila na referendume i očekivane najave o aneksiji iz Rusije.

„Svaka aneksija u savremenom svetu je zločin, zločin protiv svih država koje smatraju da je nepovredivost granice vitalna“, rekao je Zelenski.

Optužio je Rusiju da je uništila „glavni deo međunarodnog prava“, a na „bilo kakve predloge za razgovore odgovara novom brutalnošću na bojnom polju, uz još veću krizu i pretnje Ukrajini i svetu“.

„Priznanje ovih lažnih referenduma od strane Rusije kao normalnih, implementacija takozvanog krimskog scenarija i još jedan pokušaj aneksije ukrajinske teritorije, značiće da se nema o čemu razgovarati s ovim predsednikom Rusije“, rekao je Zelenski.

Istakao je da je „aneksija vrsta poteza koji ga stavlja samog protiv celog čovečanstva”.

Mnogi članovi Saveta bezbednosti osudili su referendume i naglasili da bilo kakva aneksija teritorije nikada neće biti priznata.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild najavila je da će SAD i Albanija uskoro proslediti rezoluciju Savetu bezbednosti kojom se osuđuje “lažni referendumi”, pozivaju sve zemlje da ne priznaju nikakav izmenjen status Ukrajine i zahteva hitno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Rezolucija će se sigurno suočiti s ruskim vetom, „ali se nadamo da će ostatak Saveta biti jak i odbiti da prihvati precrtavanje“, rekla je ona.

Američka ambasadorka je rekla da očekuje glasanje u Savetu bezbednosti o rezoluciji krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Komentari

Vaš komentar