Zelenski: Ako pregovori sa Putinom propadnu to može da znači Treći svetski rat

Svet 20. mar 202214:44 > 16:0534 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/SPUTNIK

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da ako bilo koji pokušaj pregovora ne uspe, to može da znači da bi borba između dve zemlje dovela do „trećeg svetskog rata“.

„Spreman sam za pregovore sa njim. Bio sam spreman poslednje dve godine. I mislim da bez pregovora ne možemo okončati ovaj rat“, rekao je Zelenski za CNN.

„Ako postoji samo 1 odsto šanse da zaustavimo ovaj rat, mislim da treba da iskoristimo ovu šansu. Moramo to da uradimo. Mogu vam govoriti o rezultatima pregovora – u svakom slučaju, mi svakodnevno gubimo ljude, nevine ljude na terenu“, rekao je on.

On je nastavio i rekao da su ruske snage došle da ih istrebe i ubiju.

„Moramo pokazati dostojanstvo našeg naroda i naše vojske, da smo u stanju da zadamo snažan udarac, u stanju da uzvratimo udarac. Ali, nažalost, naše dostojanstvo neće sačuvati živote. Dakle, mislim da moramo da iskoristimo bilo koji format, svaku šansu da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora sa Putinom. Ali ako ti pokušaji propadnu, to bi značilo da je ovo treći svetski rat“, rekao je Zelenski.

„Da smo članica NATO, rat ne bi počeo“

Ukrajinski predsednik je rekao da Rusija ne bi izvršila invaziju na tu zemlju, da je ona ranije primljena u Severnoatlantski savez.

„Da smo članica NATO, rat ne bi počeo. Želeo bih da dobijem bezbednosne garancije za svoju zemlju, za svoj narod“, rekao je Zelenski za CNN, dodajući da je zahvalan na pomoći koju je NATO pružio od početka invazije.

„Ako su članice NATO spremne da nas vide u Alijansi, uradite to odmah, jer ljudi svakodnevno umiru. Ali, ako niste spremni da sačuvate živote naših ljudi, ako samo želite da nas vidite kako se nalazimo u dva sveta, ako želite da nas vidite u ovoj poziciji u kojoj ne razumemo da li možete da nas prihvatite ili ne – ne možete nas staviti u ovu situaciju, ne možete nas naterati da budemo u ovom limbu”, kazao je Zelenski.

On kaže da je tražio od NATO da direktno kažu kada će Ukrajina biti primljena u Alijansu.

„Za godinu-dve ili pet, samo recite to direktno i jasno, ili jednostavno recite ne. I odgovor je bio vrlo jasan, nećete biti članica NATO-a, ali javno, vrata će ostati otvorena“, rekao je Zelenski.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar