Zbog štrajka komunalnih radnika gomila se smeće na ulicama Marseja

Svet 01. okt. 202107:063 komentara
Podeli:
Izvor: NICOLAS TUCAT / AFP

U gradu Marseju na jugu Francuske, na ulicama se gomila smeće zbog štrajka zaposlenih u komunalnim preduzećima koji se protive odluci lokalnih vlasti o povećanju njihovog radnog vremena.

Odluka Grada Marseja da poveća godišnje radno vreme na 1.607 sati (35 sati nedeljno) bez ikakvih izmena u platama, u okviru zakona koji će stupiti na snagu 1. januara 2022. godine izazvala je reakciju zaposlenih u komunalnim preduzećima koji su odlučili da stupe u štrajk. Trenutno rade 1.286 sati godišnje.

Vlasti su potom predložile da se nakon negativen reakcije odredi godišnje radno vreme od 1.530 sati, ali je jasno da sindikati nisu zadovoljni ovom ponudom.

Gotovo 10 sindikata podržalo je štrajk, a problemom smeća na ulicama pogođeni su Marsej i okolina.

S obzirom na to da vlasti insistiraju na donetim odlukama, očekuje se da bi štrajk mogao da potraje. Zamenik gradonačelnika Roland Muren izjavio je da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da mnogo toga menjaju u propisima.

Zbog štrajka koji traje već sedam dana, gomile smeća moguće je videti u gotovo svakoj ulici u centru grada i okolini. Gomile smeća prekrile su i delove ulica oko restorana i kafića, posebno u centru grada „Vieux Port“.

Komentari

Vaš komentar