Završnica kampanje u Francuskoj, Melanšon hoće da pomrsi račune Makronu i Le Pen

Svet 05. apr. 202216:531 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Pascal Rossignol

Nekoliko dana pred prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon pokušava da se nametne u trci između odlazećeg predsednika, centriste Emmanuela Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, čiji se jaz u anketama sve više smanjuje.

Melanšon je francuskim medijima rekao da ne želi da veruje u duel Makrona i Le Penove u drugom krugu predsedničkih izbora, kako to pokazuju istraživanja javnog mnenja, prema kojima bi lider radikalne levice osvojio treće mesto u prvom krugu zakazanom u nedelju.

Lider francuske stranke Nepokorena Francuska (La France insoumise) danas će imati miting u Lilu na severu Francuske, ali će njegova trodimenzionalna slika (hologram) biti prikazana u 11 drugih francuskih gradova.

Izborna kampanja, kao i sami predsednički izbori, odvijaju se u drugačijoj atmosferi, u svetlu epidemije koronavirusa, rata u Ukrajini i šestomesečnog predsedavanja Francuske Evropskom unijom.

Izazovi za 12 kandidata za predsednika Francuske su veliki - mobilizacija pristalica i potraga za neodlučnima, zbog čega se čini da bi izbori mogli da budu zabeleženi malim odzivom birača.

Prema poslednjem istraživanju, Makron bi mogao da osvoji 27,5 odsto glasova, Le Penova 22 odsto, a Melanšon oko 15 odsto u prvom krugu.

Pretpostavlja se da bi u drugom krugu pobedio Makron sa 51,5 odsto, dok bi Marin Le Pen osvojila 48,5 odsto glasova.

Makron, posle velikog mitinga u subotu u Parizu, nastavlja kampanju mitingom u Bretanji, na zapadu Francuske.

Odlazeći predsednik je zbog toga večeras otkazao prisustvo u emisiji televizije Frans 2, na kojoj će učestvovati nekoliko predsedničkih kandidata, među kojima su socijalista An Idalgo, ekolog Janik Žado, desničarka Valeri Pekres i ekstremni desničar Erik Zemur.

Komentari

Vaš komentar