Zapaljena bivša zgrada parlamenta Australije tokom protesta za prava Aboridžina

Svet 30. dec 202110:54
Podeli:
Izvor: Gary Ramage/AFP

Bivšu zgradu australijskog parlamenta u glavnom gradu Kanberi nakratko su zapalili demonstranti, tokom demonstracija za suverenitet domorodačkog stanovništva Aboridžina, javlja BBC.

U požaru, koji je pre gašenja zahvatio ulazna vrata Starog parlamenta, nije bilo povređenih, a radnici u zgradi kulturnog nasleđa brzo su evakuisani kada je izbio požar.

Incident se dogodio nakon dvosedmične protestne aktivnosti.

Premijer Skot Morison osudio je nasilje i istakao da Australija tako ne funkcioniše i da je zgrožen ponašanjem zbog kog bi Australijanci došli i zapalili „taj simbol demokratije“ zemlje.

Domorodački aktivisti održavaju demonstracije uoči 50. godišnjice uspostavljanja Šatorske ambasade Aboridžina na travnjacima bivšeg parlamenta.

Šatorska ambasada bila je mesto protesta koje je pokrenulo nacionalnu diskusiju o pravima domorodačkog stanovništva, a od 1992. godine stalno se nalazi na travnjacima ispred Starog parlamenta, ali nije uvek zauzet.

Australijski parlament preselio se u novu zgradu nedaleko od Kapitol hila 1988. godine, ali je stara zgrada parlamenta ostala kao muzej i nacionalna baština.

Vladini poslanici osudili su napad, a nekolicina ga je opisala kao „napad na demokratiju“.

Komentari

Vaš komentar