Zapad zabrinut zbog najava Irana o nuklearnom programu

Svet 06. jul 202123:501 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka i Velika Britanija izrazile su zabrinutost zbog namere Irana da se dodatno oslobodi svojih nuklearnih obaveza.

Pročitajte još:

SAD su pozvale tu zemlju da prekine sa „provokacijama“.

„Zabrinjava što je Iran izabrao eskalaciju svojim eksperimentima u području istraživanja nuklearnog naoružanja“, rekao je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

On je istakao da SAD ponovo pozivaju Iran da prestane sa tim „provokacijama“.

Iran je obavestio da je preduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uranijuma obogaćenog do 20 odsto čistoće kao gorivo za reaktore, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije istakli su u zajedničkom saopštenju da su „veoma zabrinuti zbog najnovijeg izveštaja IAEA koji potvrđuje da je Iran započeo neophodne korake u proizvodnji obogaćenog metalnog uranijuma“.

To predstavlja ozbiljno kršenje obaveza Teherana iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma (JCPOA), ocenili su oni.

Krajem prošlog meseca predsedavajući iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati slike unutrašnjosti nekih od nuklearnih lokacija u Iranu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, pošto je sporazum o nadgledanju iranskog programa sa tom Agencijom istekao.

Pre tri godine je tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu.

Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma. IAEA i Teheran postigli su tromesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dozvolio nadzor pojedinih aktivnosti.

Komentari

Vaš komentar