Zaharova: Incidenti na Severnom toku u zoni koju kontrolišu američke službe

Svet 29. sep 202211:1210 komentara
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann/File Photo

Incidenti na gasovodima Severni tok 1 i 2 desili su se u zoni koja je pod kontrolom američke obaveštajne službe, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To je trgovinsko-ekonomska zona Danske i Švedske… To su zemlje orijentisane ka NATO, koje su naoružane američkim oružjem, zemlje koje u potpunosti kontrolišu američke specijalne službe. Apsolutno i stvarno su pod kontrolom američkih specijalnih službi, koje u potpunosti kontrolišu situaciju tamo“, rekla je Zaharova.

Povezane vesti

Kako prenosi Sputnjik, ona je istakla da su smešne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da nikome ne idu u prilog incidenti na gasovodima.

„Više godina SAD vode borbu protiv tih projekata svim mogućim sredstvima. Zato, kada Blinken govori da nikome ne odgovara uništavanje projekta, to je smešno. To je laž. Govorimo kako jeste“, rekla je Zaharova.

U ponedeljak su se dogodili incidenti na dva ruska gasovoda, a prema informacijama danskih i švedskih vlasti, otkriveno je curenje gasa na dva mesta na Severnom toku i na jednom mestu na Severnom toku 2 kod ostrva Bornholm.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.

Švedska obalska straža otkrila je danas i četvrto mesto curenja na gasovodu Severni tok, javila je agencija Rojters, pozivajući se na švedski list „Svenska Dagbladet“.

Rusija je zvanično zatražila informacije o tome šta se dogodilo od Danske, koja je obavestila Moskvu o eksplozijama na mestima gde je došlo do curenja gasa.

Operater „Nord strim AG“ saopštio je da je to što se desilo bez presedana i da se ne mogu odrediti rokovi remonta.

Komentari

Vaš komentar