Zaharova: Događaji u Avganistanu pokazali nesposobnost SAD i NATO

Svet 03. sep. 202120:5028 komentara
Podeli:
Izvor: YURI KADOBNOV / AFP

Situacija u Avganistanu pokazala je da ni SAD ni NATO nisu sposobni da koordinišu postupke, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na „Telegramu“ napisala da su SAD pokazale potpunu nemoć kao upravljačka sila.

Povezane vesti

„Video-snimci samouništenja `nevidljive mašine`, koji su prikazani širom sveta, još uverljivije demonstriraju da je svaka vojna kalkulacija NATO-a potpuni promašaj kao vojnopolitičkog bloka koji preuzima vodeću ulogu u obezbeđivanju svetskog poretka“, navela je Zaharova.

Zaharova je skrenula pažnju na činjenicu da NATO, uprkos neuspehu u Avganistanu, planira da održi veliki broj vojnih vežbi, naročito u baltičkim i zemljama Istočne Evrope, i da ojača prisustvo na Arktiku, preneo je TASS.

„Sudeći po katastrofi u Avganistanu, NATO-u su potrebnije vežbe u planinama i stepama nego na pašnjacima i livadama, ali čini se da je Alijansa previše uvučena u virtuelni sukob sa Rusijom“, istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da je pad Alijanse očigledan, uz podsećanje da su barem vojna vozila iz Iraka prevezena u baltičke zemlje i onda je „taj otpad doniran vazalima“.

„Oni su u Avganistanu bili toliko iscrpljeni da su odlučili da ostave automobile i helikoptere onima protiv kojih su ih koristili“, dodala je Zaharova.

Talibani su sredinom prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom, nakon povlačenja američkih i drugih NATO snaga iz te zemlje.

Komentari

Vaš komentar