Zabeležena nuklearna aktivnost u uništenom reaktoru u Černobilju

Svet 12. maj. 202120:5210 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich

Naučnici su u uništenom nuklearnom reakoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilju, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabeležili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizovala te ne premašuje bezbednosne standarde, saopštilo je osoblje nuklearke.

Naučnici su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane „Vladimir Iljič Lenjin“ otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitovanih neutrona.

Neutroni su posledica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negde u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja.

Ali, kako tvrde naučnici na osnovu matematičkih modela, „gustoća neutronskog strujanja“ ne predstavlja opasnost.

Zbog visokog nivoa radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

„Trenutno, sva očitavanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrednosti, bez trenda rasta. Sadašnji nivoi ne predstavljaju pretnju samoodržive lančane reakcije“, saznaje se iz zvaničnog saopštenja.

Novo zračenje neutrona otkriveno je uprkos tome što je u novembru 2016. godine 1,5 milijardu evra vrijedan „sarkofag“ postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uslova unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija.

Najavljuje se dalje pomno praćenje situacije.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobilj na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tokom bezbednosne provere nešto pre pola dva ujutro 26. aprila 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije širom kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susedne Rusija i Belorusija.

Komentari

Vaš komentar