Za meksičkog narko bosa 28 godina zatvora

Svet 14. sep 202123:571 komentar
Visente Kariljo Fuentes
Izvor: Ronaldo SCHEMIDT / AFP

Visente Kariljo Fuentes, bivši šef narko kartela Huarez uhvaćen 2014. godine osuđen je na 28 godina zatvora, saopštila je kancelarija glavnog tužioca u Meksiku.

Pedesetosmogodišnji narko bos brat je Amada Karilja Fuentesa zvanog „Gospodar neba“ koji je bio jedan od najmoćnijih trgovaca drogom u Latinskoj Americi do svoje smrti 1997. godine.

Prema saopštenju glavnog tužioca, Kariljo Fuentes osuđen je na 28 godina zatvora zbog krivičnih dela vezanih za trgovinu drogom, pranje novca i skladištenje oružja.

Uhapšen je 2014. u državi Koavila, na severu Meksika koja se graniči sa SAD.

SAD su ponudile nagradu od 2,2 miliona dolara za njegovo hvatanje. Tadašnje vlasti su ga opisale kao posebno „diskretnog“.

U kaznu je uračunato vreme provedeno u zatvoru od njegovog hapšenja.

Posle smrti svog brata Kariljo Fuentes preuzeo je kontrolu nad kriminalnom organizacijom koja operiše u Sijudad Huarezu na severu, na granici sa američkim gradom El Pasom.

U to vreme kartel Huarez bio je jedan od najmoćnijih i pod vođstvom Visentea uključio se u krvavi rat za teritoriju sa kartelom Sinaloa Hoakina Guzmana nazvanog El Čapo, drugim moćnim narko bosom osudjenim na zatvor u SAD.

Zbog te borbe u Sijudad Huarezu i drugde u zemlji savezna vlada je pokrenula vojnu operaciju protiv droge 2006. godine.

Od tada više od 300.000 ljudi umrlo je nasilnom smrću u Meksiku, prema zvaničnim podacima koji povezuju većinu tih ubistava sa organizovanim kriminalom.

Komentari

Vaš komentar