Policija ponovo silom na demonstrante u Mjanmaru, vlast negira broj žrtava

Svet 09. apr. 202119:05 > 20:21
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo

Snage bezbednosti u Mjanmaru ponovo su upotrebile silu u suzbijanju demonstracija, dok je portparol vojne hunte demantovao da je korišćeno automatsko oružje i navodi da je broj žrtava manji od onog koji iznose nezavisne organizacije.

Društvene mreže prenose izveštaje da su najmanje četiri osobe ubijene u mestu Bago, oko 100 kilometara severoistočno od Jangona, u napadu vladinih trupa i policije koji je počeo pre zore, a nastavio se sporadično do mraka.

Lokalni list je naveo da je ubijeno oko deset civila u Bagu, pozivajući se na anonimni izvor u glavnoj gradskoj bolnici.

Nasilje snaga bezbednosti zabeleženo je i u drugim oblastima, a prema izveštajima na društvenim mrežama na istoku zemlje su vojska i policija koristile bojevu municiju.

Snage bezbednosti ubile su najmanje 614 demonstranata i slučajnih prolaznika, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, koje nadgleda žrtve i hapšenja.

Portparol vladajuće hunte Zav Min Tun branio je na konferenciji za novinare akcije snaga bezbednosti.

Komentarišući izveštaje da su bezbednosne snage protiv demonstranata koristile automatsko oružje, on je rekao da bi u tom slučaju 500 ljudi bilo ubijeno za samo nekoliko sati.

On je osporio i broj poginulih koji je iznelo Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima i rekao da je prema vladinim podacima 248 osoba stradalo i da je ubijeno i 16 policajaca.

Upitan o vazdušnim udarima koje su izveli vladini avioni na teritoriji pod kontrolom pobunjeničke etničke manjine Karen u istočnom Mjanmaru, u kojoj je poginulo 14 civila, Zav Min Tun je rekao da su vazdušni napadi precizniji od kopnenih u kojima bi stradalo više osoba.

Pripadnici Nacionalne unije Karen naveli su da vojska izvodi i kopnene napade uz upotrebu artiljerije.

Vojna hunta Mjanmara odbila da se sastane sa izaslanicom UN

Vojna hunta Mjanmara, koja je preuzela vlast 1. februara, odbila je u petak da se sastane sa izaslanicom UN, koja se trenutno nalazi na turneji po zemljama Azije, dok je Vašington zatražio od Saveta bezbednosti UN da reaguje u cilju spasavanja života stanovništva Mjanmara.

Izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner Burgener počela je azijsku turneju posetom Tajlandu, posle čega putuje u Kinu.

Ona je u nekoliko navrata zatražila sastanak sa generalima Mjanmara.

Izvor : REUTERS/Stringer

„Nismo to (sastanak) dozvolili i nemamo nameru da to dopustimo“, izjavio je portparol vojne hunte Zav Min Tun.

Izaslanica UN potvrdila je da je vojna hunta odbila njenu posetu.

„Žao mi je što su mi rekli da nisu spremni da me prime. Spremna sam za dijalog, nasilje nije nikada dovelo do trajnog rešenja“, rekla je Kristin Šraner Burgener.

U Savetu bezbednosti u petak je održan neformalni sastanak na inicijativu Velike Britanije. Na sastanku su SAD pozvale na reagovanje u cilju spasavanja života stanovnika Mjanmara.

Procenjuje se da je više od 600 civila ubijeno tokom represije protesta u Mjanmaru i da je uhapšeno oko 2.800 ljudi.

Komentari

Vaš komentar