Vođa vojne hunte u Mjanmaru obećao da će „uništiti protivnike“

Svet 27. mar. 202209:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Vođa vojne hunte u Mjanmaru obećao je da će "uništiti" protivnike režima u današnjem govoru povodom Dana oružanih snaga na mestu gde su prošle godine grubo suzbijeni prodemokratski demonstranti.

Vojne vlasti „neće više pregovarati… i uništiće do kraja“ grupe koje se bore da ih svrgnu, rekao je Min Aung Hlaing ispred više od 8.000 vojnika okupljenih u Najpjidou, glavnom gradu zemlje.

Vojska je ponovo pokazivala svoju moć, tenkovi su prošli velikim ulicama a posle njih kamioni nosači raketa i komadi artiljerije dok su borbeni avioni nadletali gradom noseći žutu, crvenu i zelenu boju nacionalne zastave.

Zamenik ministra odbrane Rusije, važnog snabdevača oružja i tradicionalnog saveznika mjanmarskih generala, trebalo je takođe da prisustvuje defileu, ali portparol vojne hunte rekao je da nije mogao da dođe zbog „poslova u njegovoj zemlji“, operacije u Ukrajini.

Prošle godine je Dan oružanih snaga, 27. marta 2021. obeležen najtežom represijom od državnog udara u kome je svrgnuta civilna liderka zemlje Aung San Su Ći 1. februara 2021. godine.

Tada su bezbednosne snage ubile oko 163 demonstranta, prema lokalnoj nevladinoj organizaciji, Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima.

Mjanmar je zapao u haos od vojnog udara 1. februara prošle godine. Više od 1.700 civila je ubijeno i gotovo 13.000 uhapšeno prema tom udruženju, a UN osuđuje „verovatne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“.

Ta brutalna represija prošle godine okončala je velike mirne demonstracije koje su potresale zemlju u prvim nedeljama posle državnog udara.

Od tada građanske milicije potpomognute etničkim manjinama uzele su oružje protiv vlasti u više oblasti.

Vojska odgovara paljenjem kuća, i nasiljem u kome je desetine hiljada ljudi raseljeno.

Vojne vlasti koriste podele u međunarodnoj zajednici. S jedne strane SAD su u petak objavile nove sankcije protiv vojske, nekoliko dana pošto su zvanično označile kao „genocid“ brutalno ophodjenje mjanmarske vojske prema muslimanskoj manjini Rohindža 2017. godine.

S druge strane Peking i Moskva nastavljaju da snabdevaju vojne vlasti oružjem, ratnim avionima i oklopnim vozilima, prema specijalnom izvestiocu UN Tom Endrusu.

Komentari

Vaš komentar