Vođa grupe vezane za Al Kaidu ubijen u američkom udaru u Siriji

Svet 28. jun 202211:145 komentara
Podeli:
Al Kaida
Izvor: Omar Haj Kadour/AFP (arhiva, ilustracija)

Vođa ekstremističke grupe vezane za Al Kaidu ubijen je u američkom vazdušnom odaru u Idlibu na severozapadu Sirije, saopštili su američki zvaničnici i sirijska nevladina organizacija.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da je meta bio Abu Hamza al-Jemeni, vođa grupe Huras al-Din, koji se sam vozio motorom kada je izvršen udar i to nešto pre ponoći, navodeći da nema dokaza da je u udaru bilo civilnih žrtava.

Američke vlasti imaju „visok nivo uverenja“ da je u udaru izvršenom dronom ubijen ekstremistički vođa, rekao je zvaničnik, a prenosi američka televizija CNN.

„Eliminacija visokog vođe će poremetiti kapacitet Al Kaide da sprovodi napade na američke državljane, naše partnere i nedužne civile u celom svetu“, navela je američka centralna komanda.

Sirijska nevladina organizacija Opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je izvršen udar, kao i identitet ubijenog ekstremiste, navodeći da su Amerikanci pokušali da ga ubiju prošle godine u sličnom udaru.

Ovo je druga američka operacija protiv ekstremista u Siriji za manje od mesec dana. Američke snage su 16. juna zarobile Hanija Ahmeda Al-Kurdija, vođu grupe Islamska država, rivalske organizacije Al Kaide u upadu helikopterom u severnu sirijsku provinciju Alep.

Novinar Frans presa u Idlibu rekao je da su se ekstremisti okupili na mestu napada gde su se nalazili ugljenisani posmrtni ostaci.

Deo provincije Idlib i delovi susednih provincija Hama, Alep i Latakija su pod kontrolom Hajat Tahrir al Šama (HTS), bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

U tim oblastima se takođe nalaze pobunjeničke grupe i druge ekstremističke grupe povezane za HTS, kao što je Huras al-Din.

Sve te grupe već su bile meta vazdušnih napada sirijskih vlasti i njihovih ruskih saveznika, ali i međunarodne koalicije protiv ekstremista, kao i SAD.

Pre operacije 16. juna, specijalne američke snage su 3. februara u Siriji ubile vođu Islamske države Abu Ibrahima Al-Hašimija al-Kurašija. Njegov prethodnik Abu Bakr al Bagdadi takođe je ubijen u američkom napadu u Siriji 2019.

Komentari

Vaš komentar