Vlasti Malija demantovale prisustvo plaćenika ruske grupe Vagner

Svet 25. dec. 202109:232 komentara
Podeli:
Izvor: FLORENT VERGNES / AFP

Vlasti Malija demantovale su prisustvo plaćenika ruske privatne grupe Vagner (Wagner), koja se smatra bliskom Kremlju, posle osude oko 15 zapadnih zemalja da je počelo raspoređivanje njenih pripadnika.

Vlada Malija „formalno demantuje te neosnovane optužbe o navodnom raspoređivanju pripadnika privatne kompanije za obezbeđenje u Maliju“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u petak uveče i dodaje da se zahtevaju dokazi iz nezavisnih izvora.

Oko 15 zapadnih zemalja, među kojima Francuska i Nemačka, osudile su pre dva dana raspoređivanje plaćenika ruske privatne paravojne grupe.

„Oštro osuđujemo raspoređivanje plaćenika na teritoriji Malija“, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se osuđuje i „umešanost ruskih vlasti koje pružaju materijalnu podršku rasporedjivanju grupe Vagner u Maliju“.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale da imaju veze sa grupom Vagner, čiji su plaćenici prisutni u nekim afričkim zemljama.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN. Istovremeno sa tom misijom Francuska od 2013. godine predvodi vojnu akciju uz pomoć oružanih snaga Malija protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na severu te zemlje.

Komentari

Vaš komentar