Vlasnici zarazili psa majmunskim boginjama

Svet 17. avg 202221:254 komentara
Podeli:
Izvor: Rojters/Video/Printscreen

Zaraza majmunskim boginjama zabeležena je i kod jednog psa, koji je virus dobio od svojih vlasnika, saopštila je Svetska zdravestvena organizacija, a prenosi BBC.

Pročitajte još:

Ovo je prvi slučaj prenosa virusa sa čoveka na kućnog ljubimca, a stručnjaci ističu važnost izolacije od kućnih životinja u slučaju zaraze, navodi BBC.

Prenos virusa sa čoveka na psa je zabeležen u Parizu, a rane na telu životinja su uočene 12 dana pošto su vlasnici dobili simptome, objavio je časopis Lanset.

Genetska analiza je pokazala da je virus izolovan kod psa identičan onom koji imaju dvojica muškaraca iz tog domaćinstva. U izveštaju se navodi da su muškarci ispričali da je pas spavao s njima u krevetu.

Dr Majk Rajan, direktor hitnog zdravstvenog programa u SZO, rekao je da ovakav razvoj događaja nije neočekivan.

„Ono što ne želimo da vidimo je da bolest prelazi sa jedne vrste na drugu, a onda ostaje na toj vrsti prelazeći na sledeću, jer to znači da se virus adaptira na nove vrste tako da se podstiče upravo takva evolucija“, rekao je Rajan.

SZO upozorava i na pažljivo odlaganja smeća, kako se virusom ne bi zarazile i druge životinje.

Virus majmunskih boginja je pokazao veštinu da zarazi razne sisare: veverice, pacove, puhove, majmune, i naravno – ljude.

Eksperti kažu da za sada nema dokaza da psi mogu virus majmunskih boginja da prenesu na druge pse, ili na ljude.

Majmunske boginje se prenose bliskim kontaktom kože o kožu, ali i kontaktom sa tkaninom (odeća, posteljina, peškiri) koje je zaražena osoba koristila.

Širom sveta je do sada zabeleženo oko 35.000 slučajeva majunskih boginja, najveći broj u Evropi i Sevenoj i Južnoj Americi. Registrovano je 12 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Komentari

Vaš komentar