Vladajuća koalicija na Islandu na putu da zadrži većinu

Svet 26. sep 202110:05
Izvor: Tanjug/AP Photo/Brynjar Gunnaršon

Tročlana koalicija levice i desnice na vlasti na Islandu na putu je da sačuva većinu posle parlamentarnih izbora, pokazuju delimični rezultati objavljeni noćas.

Ipak, levičarski ekološki pokret premijerke Katrin Jakobsdotir gubi podršku u odnosu na svoja dva saveznika desnice.

Prema rezultatima juče održanih parlamentarnih izbora pristiglim do 3.00 jutros, sa više od dve trećine prebrojanih glasova, vladajuća koalicija osvojila je 38 od 63 mesta u parlamenta, iako nije sigurno da će te tri partije nastaviti da vladaju zajedno.

Veliki pobednik večeri je Partija napretka (desni centar) koja će izgleda oduzeti od pokreta Levi-Zeleni premijerke Jakobsdotir mesto druge najveće stranke na Islandu iza konzervativne Partije nezavisnosti bivšeg premijera Bjarnija Benediktsona.

Prema projekcijama Partija nezavisnosti dobiće 23,3 odsto glasova i stabilnih 16 od 63 mesta u Parlamentau, dok će naprednjaci na čijem čelu je Sigurdur Ingi Johanson osvojiti 13 mesta sa 16,5 odsto glasova, pet mesta više nego na prethodnim izborima 2017. godine.

Pokret Levica-Zeleni osvojiće 14,7 odsto glasova i devet mesta u parlamentu, dva manje nego pre četiri godine.

Iako je budućnost vladajuće koalicije neizvesan, šefovi tri partije najavili su pregovore ukoliko uspeju da sačuvaju većinu sa kojom bi mogli da nastave da vladaju.

Komentari

Vaš komentar