Višegradska grupa podržala Češku u diplomatskom ratu sa Rusijom

Svet 26. apr 202115:339 komentara
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov

Predsednici vlada zemalja Višegradske grupe podržali su danas Češku u njenom diplomatskom ratu sa Rusijom povodom afere koja je izbila zbog sumnji da su ruski agenti bili umešani u eksploziju u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

„Mi, premijeri Poljske, Mađarske i Slovačke izražavamo punu solidarnost sa Češkom u vezi sa učešćem ruskih agenata vojne obaveštajne službe u eksploziji u magacinu municije u Vrbjeticama. Osuđujemo taj čin agresije vredan žaljenja i kršenje međunarodnog prava od strane Rusije na evropskom tlu“, stoji u deklaraciji premijera Višegradske četvorke posle današnjeg sastanka.

Povezane vesti:

Mađarska, Slovačka i Poljska osuđuju u toj deklaraciji neproporcionalno proterivanje 20 čeških diplomata iz Moskve kao odgovor na, po oceni premijera, sasvim razumljivo proterivanje zbog afere Vrbjetice 18 ruskih agenata GRU i SVR iz ruske ambasade u Pragu 17. aprila.

Premijeri su ponudili predsedniku češke vlade Andreju Babišu diplomatsku i konzularnu podršku i pomoć, budući da je češka ambasada u Rusiji ostala sa svega sedam diplomata i 25 administrativnih zaposlenih.

„Zajedno sa češkim premijerom osuđujemo nelegalne i brutalne aktivnosti ruskih obaveštajaca. Nećemo dozvoliti da to izazove podele u Evropi. Zemlje Višegradske grupe su odlučne da zajedno sa drugim zemljama članicama Evropske unije preduzmu mere da pojačamo našu otpornost“, stoji u deklaraciji premijera V4.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kazao je danas da je ovaj hitni vanredni onlajn samit premijera V4 sazvao zato što Rusija u poslednje vreme eskalira svoja dejstva u regionu V4, a suočena sa tim pretnjama grupa mora da dela solidarno.

Komentari

Vaš komentar