Višegradska grupa obeležila 30 godina od osnivanja

Svet 17. feb. 202116:092 komentara
Podeli:
Izvor: BARTOSZ SIEDLIK/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je uloga država Srednje Evrope da pomognu u zaštiti Evropske unije od "spoljnih napada", ali i od "unutrašnjih tendencija za izgradnju imperije" i da sačuvaju svoju nezavisnost.

Povezane vesti

On je to za poljske i mađarske medije izjavio u sredu, kada su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka proslavile 30 godina postojanja Višegradske grupe (V4), njihovog neformalnog tela za regionalnu političku i privrednu saradnju.

U dvorcu Vavel u Krakovu svečanom skupu, čiji je domaćin bio poljski premijer Mateuš Moravjecki, prisustvovali su Orban, češki premijer Andrej Babiš, slovački Igor Matović i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Države V4 „svoj deo odgovornosti za budućnost Evrope zasnivaju“ na „hrišćanskim vrednostima“, napisao je Orban u tekstu za poljski portal Interia.pl i mađarski dnevnik Mađar Nemzet.

On je rekao da je uloga grupe da „brani Evropu od spoljnih napada i od unutrašnjih tendencija da se izgradi imperija i sačuva nezavisnost naših država“.

Mađarska i Poljska važe za neposlušne članice EU i često ih kritikuju zbog političkog mešanja u pravosuđe i slobodu medija.

Tokom svečanog sastanka, lideri će uz proslavu potpisati deklaraciju o saradnji u „sajber-sektoru“.

V4 je osnovana u februaru 1991. godine, kada su tadašnji predsednici Poljske Leh Valensa, Čehoslovačke Vaclav Havel i Mađarske Jozef Antal potpisali u Višegradu, u Mađarskoj, izjavu o saradnji. Te četiri države su primljene u EU 2004. godine.

V4 ima rotirajuće predsedavanje od po 12 meseci. Poljska predsedava do 1. jula, kada će tu dužnost preuzeti Mađarska.

Komentari

Vaš komentar