Više požara širom Grčke, dve osobe poginule

Svet 14. jul 202221:36
Izvor: Twitter @AegeanHawk/via REUTERS

Više požara gori širom Grčke, uključujući i ostrvo Samos, na istoku Egeja, gde su dve osobe poginule kada se srušio u more helikopter koji je učestvovao u gašenju vatre, piše "Katimerini".

Ekipe na kopnu na teško dostupnim lokacijama i avioni-cisterne uspeli su da stave požar pod kontrolu na zapadnom delu ostrva, ali jak vetar ponovo je razbuktao plamen.

Povezane vesti

Gradonačelnik Samosa Aleksandros Limberis rekao je za radio ERT Egej da je prema prvim informacijama požar izbio preko elektro-stuba. On je odbacio mogućnost paljevine.

Radio stanica je javila da su neke vikendice izgorele, kao i čamci.

Jedan rumunski državljanin i grčki oficir za vezu poginuli su juče kada se njihov helikopter srušio u more, kod ostrva Samos, rekli su zvaničnici. Dvoje moldavskih državljana su preživeli.

U severoistočnoj Grčkoj veliki šumski požar uništio je nisko rastinje u ruralnim područjima Aleksandropulisa, što je dovelo do evakuacije. Pažnja je sada usmerena na područje severoistočno od sela Aristinos, gde se oko 90 vatrogasaca, četiri aviona i dva helikoptera borieprotiv vatrene stihije.

Treći požar, koji je buknuo u maslinjaku danas oko 16.00 časova nedaleko od Preveze, na zapadu Grčke, delimično je stavljen pod kontrolu, nakon što se opasno približio kućama.

Na ostrvu Evija jedan vatrogasac je povređen i prebačen je u bolnicu tokom požara nedaleko od grada Karistosa. Prema rečima gradonačelnika Lefterisa Raviolosa, požar je za sada pod kontrolom, ali niko ne zna šta će se dalje dogoditi jer duva jak vetar.

Komentari

Vaš komentar