Više od 60 migranata se utopilo u poslednja tri dana kod obale Tunisa

Svet 05. jul 202118:12 > 18:351 komentar
Izvor: Alessandro FUCARINI / AFP

Više od 60 migranata poreklom uglavnom iz podsaharske Afrike stradalo je u poslednja tri dana kod obala Tunisa u pokušaju da predju Sredozemlje i stignu do Evrope na nesigurnim gumenim čamcima.

Tuniska pomorska garda danas je izvukla 21 telo migranata i spasla 50 putnika jednog plovila koje je krenulo iz Sfaksa u središtu zemlje.

Migranti poreklom iz podsaharske Afrike pokušali su da stignu do Evrope, rekao je za Frans pres portparol garde i dodao da je njihov brod potonuo 4. jula.

Pored toga, 3. jula, 43 migranta nestala su kada je njihov brod koji je krenuo iz Libije potonuo kod Zarzisa na jugu Tunisa. Medju 127 putnika na tom brodu 84 migranta su spasena, a 43 su nestala, saopštio je u subotu Tuniski polumesec.

Spaseni migranti stari od tri do 40 godina bili su različitih nacionalnosti, rekao je tuniski ministar odbrane u saopštenju navodeći da su oni bili iz Bangladeša, Sudana, Eritreje, Egipta i Čada.

Od 26. juna potonula su četiri broda koja su krenula iz Sfaksa, a spaseno je 78 migranata dok je 49 tela izvučeno iz mora, prema portparolu nacionalne garde.

Broj polazaka brodova s migrantima raste sa dolaskom lepog vremena, pa je tako u noći od nedelje na ponedeljak brod Oušen Vajking, spasilački brod nevladine organizacije SOS Mediterane, pokupio 369 migranata posle šeste operacije spasavanja u nekoliko dana. Na tom brodu se sada nalaze 572 spasena migranta, navela je ta organizacija na svom Tviter nalogu.

Tunis je od januara spasao i prihvatio više od hiljadu migranata koji su krenuli iz Libije, a doživeli brodolom kod tuniske obale, prenela je Medjunarodna organizacija za migracije (IOM).

Od početka 2021. najmanje 866 migranata je stradalo ili nestalo u pokušaju da predje Mediteran, prema najovijim podacima IOM-a.

Komentari

Vaš komentar