Više od 38.000 Palestinaca raseljeno, Netanjahu naredio nove napade

Svet 17. maj. 202122:162 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Suhaib Salem

Dok premijer Izraela Benjamin Netanjahu naređuje izraelskoj vojsci da nastavi da napada terorističke ciljeve u Gazi, Ujedinjene nacije saopštile su da je više od 38.000 Palestinaca raseljeno zbog izraelskih udara iz vazduha i da ih je više od 2.500 ostalo bez krova nad glavom.

„Direktiva je da se nastavi sa napadima na terorističke ciljeve, IDF (Izraelske odbrambene snage) to dobro rade“, citira Tajms of Izrael Netnjahua.

Povezane vesti:

Premijer Izraela je naglasio da će dejstva IDF biti nastavljena „po potrebi“ kako bi „vratili mir i sigurnost svim stanovnicima Izraela“.

Večeras je portparol UN Stefan Dižarik izjavio da je 38.000 raseljenih Palestinaca iz Gaze potražilo zaštitu u 48 škola kojima rukovodi UN agencija za palestinske izbeglice (UNWRA).

On je naveo da je 41 obrazovna ustanova oštećena u Gazi.

„Snabdevanje strujom širom Gaze je smanjeno na šest do osam sati na dan u proseku. To ometa pružanje zdravstvene zaštite i drugih osnovnih potreba, uključujući vodu, hranu i sanitaciju“, rekao je on.

Kako je rekao portparol, Svetski program hrane je počeo da obezbeđuje vanrednu pomoć za više od 51.000 stanovnika Gaze.

Egipat koji takođe posreduje u cilju da se uspostavi prekid vatre je poslao kamione sa humanitarnom pomoći i medicinskim zalihama u pojas Gaze.

Jedan neimenovani egipatski zvaničnik je izjavio da je troje ranjenih Palestinaca danas prebačeno u bolnicu na egipatskom Sinajskom poluostrvu.

Oni su prebačeni preko graničnog prelaza Rafa u bolnicu u El Arišu.

To su prvi ranjenici koji će se lečiti u Egiptu od početka sukoba paletinskih ekstremista u Gazi i izraelske vojske 10. maja.

Komentari

Vaš komentar