SZO: Širenje slučajeva majmunskih boginja moglo bi da bude ubrzano u Evropi

Svet 20. maj. 202217:38 > 21. maj. 2022 09:4824 komentara
Podeli:
Izvor: CDC/Brian W.J. Mahy/Handout via REUTERS

Širenje slučajeva majmunskih boginja moglo bi da bude ubrzano u Evropi, ocenio je regionalni šef Svetske zdravstvene organizacije, dok je najmanje osam evropskih zemalja zabeležilo obolele, od kojih 20 u Velikoj Britaniji.

„U vreme kada ulazimo u letnju sezonu – sa okupljanjima, festivalima i izlascima strahujem da se ubrzava prenos“, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu – Hans Kluge.

Britanski ministar zdravlja rekao je danas da većina obolelih u Velikoj Britaniji ima lake simptome. Rekao je da su stavili na raspolaganje veliki broj efikasnih vakcina protiv majmunskih boginja.

Više od 100 slučajeva majmunskih boginja, virusne infekcije koja je karakteristična za zapadnu i centralnu Afriku, registrovano je u Evropi, a nemački zvaničnici navode da su ovi slučajevi zaražavanja najveći broj do sada zabeležen u regionu.

Slučajevi majmunskih boginja su potvrđeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Portugaliji, Belgiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, prenosi Rojters.

Povezane vesti:

Ova bolest, prvo identifikovana kod majmuna, širi se bliskim kontaktom i vrlo retki su slučajevi van afričkog kontinenta, zbog čega ovi slučajevi virusa izazivaju zabrinutost.

Naučnici, ipak, ne veruju da bi ovi slučajevi mogli da prerastu u pandemiju slično kovidu-19, imajući u vodu da se virus ne širi lako kao SARS-COV-2.

Majmunske boginje su blagi oblik bolesti, a karakteristični simptomi su groznica, kao i osip.

Fabijan Lenderc, iz nemačkog instituta „Robert Koh“, nazvao je ove slučajeve vrstom epidemije, ali je ocenio da ne bi trebalo da traje dugo.

Slučajevi su izolovani, imamo konatkte praćenja i postoje lekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako bude bilo potrebno, dodao je on.

Nema specifične vakcine za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine protiv velikih boginja efikasne u 85 odsto slučajeva, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Vlasti Velike Britanije ponudile su u vakcine protiv malih boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili izloženi ovom virusu.

 

Komentari

Vaš komentar