Verbalni sukob ministara Grčke i Turske pred novinarima u Ankari

Svet 15. apr. 202122:07 > 22:091 komentar
Podeli:
Čavušoglu i Dendijas
Izvor: Anadolija/Fatih Aktaş

Šefovi diplomatija Grčke i Turske Nikos Dendijas i Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari imali su verbalni sukob pošto se ne slažu o nekoliko bilateralnih pitanja. Čavušoglu i Dendijas su pred kamerama izneli suprotne stavove o pomorskim granicama, migrantima i postupanju prema manjinama.

Grčki ministar boravi u Turskoj u cilju pokretanja dijaloga o rešavanju bilateralnih spornih pitanja.

Povezane vesti

„Ako iznosete tako teške optužbe protiv moje zemlje i mog naroda, dužan sam da odgovorim“, rekao je Čavušoglu vidno nezadovoljan izjavama grčkog kolege.

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom delu Sredozemnog mora, kao i kako Turska primenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima.

„Stav Grčke je jasan i to ne čujete prvi put. Turska u Egejskom moru i istočnom Mediteranu krši međunarodno pravo i konvenciju o moru, kao i suverena prava Grčke, jer je iznad grčkog tla sprovela 400 letova“,rekao je Dendijas.

Čavušoglu je uzvratio da Ankara na Mediteranu štiti interese Turske i kiparskih Turaka, dok je o sporazumu rekao da ga Turska „pristojno“ sprovodi.

Turski ministar je nekoliko puta ponovio da je to što govori Dendijas „neprihatljivo“.

Grčka i Turska, koje imaju osetljive odnose godinama, u sporu su o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Odnosi su takođe zategnuti uzajamnim nezadovoljstvom zbog tretmana muslimanskih manjina u Grčkoj i pravoslavnih u Turskoj.

Komentari

Vaš komentar