Velika humanitarna pomoć stiže na Tongu posle vulkanske erupcije i cunamija

Svet 26. jan. 202208:48
Podeli:
Izvor: Malau Media/via REUTERS

Humanitarna pomoć stiže na Tongu u većim količinama nakon što je lokalni aerodrom očišćen od pepela, nekoliko dana nakon što su vulkanska erpucija i cunami opustošili ovaj arhipelag u južnom jelu Tihog okeana.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je da njeno osoblje i volonteri povećavaju isporuke zaliha vode za piće i postavljaju skloništa širom ove ostrvske zemlje.

Povezane vesti:

„Ova katastrofa potresla je narod Tonge kao ništa drugo za naših života. Cunami je zbrisao kuće i sela, ali već je u toku obnova iz pepela“, saopštio je Sione Tomefolo, generalni sekretar Crvenog krsta Tonge.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da SAD upućuju dodatnu humanitarnu pomoć vrednu 2,5 miliona dolara i da je mornarički raketni razarač „Sampson“ stigao u region ove sedmice u okviru multinacionalne akcije da bi podržao akciju u Tongi.

Vlada Australije saopštila je da će uputiti dodatnu pomoć arhipelagu u vrednosti od 1,43 miliona američkih dolara, čime ukupna podrška raste na tri miliona dolara.

Australija će raditi i na obnavljanju komunikacionih veza i snabdevanja strujom, kao i na skladištenju i isporuci humanitarnih zaliha.

Jedan australijski ratni brod stigao je u Tongu, gde do sada nije bilo virusa korona, i isporučio pomoć bez kontakta sa lokalnim stanovništvom, jer je među posadom potvrđeno oko 20 slučajeva zaraze.

Komentari

Vaš komentar