Velika Britanija zabranila dolazak putnika iz Indije zbog koronavirusa

Svet 19. apr. 202119:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Nicholson

Britanska vlada zabranila je ulaz putnika iz Indije u Veliku Britaniju, sem britanskih državljana koji će po dolasku morati u karantin o svom trošku, zbog pogoršanja pandemije koronavirusa u toj zemlji.

„Doneli smo tešku ali vitalnu odluku da stavimo Indiju na crvenu listu“, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Met Hankok pred poslanicama donjeg doma parlamenta.

Tom odlukom se obavezuje svaki Britanac ili osoba sa stalnim boravkom u Britaniji po ulasku u zemlju ide u desetodnevni karantin u hotel o svom trošku.

Ministar je rekao da su 103 slučaja indijskog soja virusa detektovana u Velikoj Britaniji, a velika većina njih imaju veze za medjunarodnim putovanjima i primećeni su testovima na granici.

Rekao je da su ti uzorci analizirani da se vidi da li novi soj ima zabrinjavajuće karakteristike kao što bi bila rezistentnost na vakcine.

On je rekao da su posle proučavanja podataka iz predostrožnosti doneli odluku o zabrani putovanja, od petka.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Indiji britanski premijer Boris Džonson otkazao je put u tu zemlju predvidjen za kraj aprila, što je trebalo da bude njegovo prvo veće putovanje u inostranstvo od dolaska na mesto premijera.

Indija je danas zabeležila novi rekordan broj od 273.810 zaraženih u prethodna 24 časa. To je peti uzastopni dan da Indija prelazi granicu od 200.000 novozaraženih.

U glavnom gradu Nju Delhiju, najteže pogođenom u toj zemlji od 1,3 milijardi stanovnika, vlasti su odlučile da uvedu jednonedeljni lokdaun od večeras u nastojanju da zaustave veliki skok broja zaraženih od kovida-19 i smanje pritisak na bolnice.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar