Velika Britanija otvorila hotele za karantin

Svet 15. feb. 202116:12
Podeli:
Hotel karantin, Britanija
Izvor: REUTERS/Hannah McKay

Hoteli u Velikoj Britaniji, koji su određeni kao karantin za putnike koji stižu iz 33 zemlje, primili su prve goste u pokušajima britanske vlade da spreči da novi sojevi koronavirusa poremete tempo vakcinacije.

Putnike koji su jutros stigli na londonski aerodrom Hitrou, obezbeđenje je ispratilo do autobusa koji su ih odvezli do obližnjih hotela.

Prvu dozu vakcine u Velikoj Britaniji primila je skoro četvrtina stanovništva, ali zdravstveni radnici su zabrinuti da vakcine možda neće biti dovoljno efikasna protiv pojedinih novih sojeva virusa, uključujući onaj prvi put identifikovan u Južnoj Africi.

Prema novim pravilima, ljudi koji u Englesku stižu iz 33 rizične zemlje moraju o svom trošku da provedu 10 dana u određenim hotelima, a obroci će im biti dostavljani na vrata.

U Škotskoj se ovo pravilo odnosi na dolaske iz bilo koje zemlje.

Kritičari kažu da su hoteli za karantin prekasno uvedeni, jer južnoafrička varijanta koronavirusa već kruži Velikom Britanijom.

Vlada je juče postigla svoj cilj da prvu od dve doze vakcina primi 15 miliona najugroženijih građana, uključujući zdravstvene radnike i starije od 70 godina.

Ministar zdravlja Mat Henkok je rekao da se vakcinacija sada proširuje na osobe starije od 65 godina i one koji imaju zdravstvene probleme.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar