Veća prava za tigrove i nosoroge, nego za domoroce u Nepalu

Svet 09. avg. 202121:171 komentar
Podeli:
Izvor: PRAKASH MATHEMA / AFP

Nepalski, domoroci izloženi su kršenjima ljudskih prava, uključujući i torturu i ubijanja, zbog zakona o zaštiti prirode, saopštili su Amnesti internešenal i lokalni aktivisti.

Skoro četvrtina zemlje ove himalajske nacije je pod zaštitom, dok se vladini konzervatorski napori, naročito kada su u pitanjuu tigrovi i nosorozi, pozdravljaju kao veoma uspešni u svetu, piše agencija AFP.

Povezane vesti

Međutim, ta zaštita je često podrazumevala da su domoroci „nasilno proterivani“ sa zemlje njihovih predaka, navodi se u izveštaju Amnestija, povodom Dana domorodaca.

„Taj uspeh u zaštiti (prirode) došao je po visoku cenu za domoroce u Nepalu, koji su generacijama živeli i zavisili od tih zaštićenih područja“, rekao je zamenik direktora Amnestija za južnu Aziju Dinušika Disanajake.

On je naveo da od sedamdesetih godina prošlog veka nepalska vlada primenjuje pristup zaštiti koji „ozbiljno ograničava pristup domorodaca tradicionalnoj hrani, lekovitom bilju i drugim stvarima njima neophodnim za život“.

„Beskompromisna primena te politike zaštite rezultirala je brojnim slučajevima torture ili čak i ubijanja (domorodaca), dodao je Disanajake.

Portparol nepalskog Sekretarijata za očuvanje nacionalnih parkova i prirode rekao je da to telo tek treba da pročita izveštaj Amnestija, ali je dodao da vlada traži načine da „minimizuje“ konflikt između zakona i prava domorodaca.

U izveštaju, koji sadrži razgovore sa pripadnicima domorodačkih zajednica, aktivistima i zvaničnicima, opisuje se slučaj Radža Kumara Čepanga, koji je umro pošto ga je u julu prošle godine, prema navodima, pretukao jedan vojnik.

Ovaj 26-godišnjak, pripadnik domorodačke Čepang grupe koja generacijama obitava u lokalnim šumama, skupljao je sa šest saplemenika puževe, kada su napadnuti i pretučeni, navodi se u izveštaju.

Jedan od šestorice saplemenika Radža Kumara rekao je da on pri povratku kući nije mogao da hoda normalno.

„Njegovo stanje se pogoršavalo, i na kraju je umro“, naveo je on.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi zakon trebalo da bude tako izmenjen da ograniči pritvaranje i upotrebu sile od strane vojske u zaštićenim područjima.

„Nepalske vlasti moraju da priznaju pravo domorodaca na zemlju njihovih predaka i da im dozvole da se na nju vrate“, ističe izvršni direktor lokalne aktivističke organizacije.

Domorodačke zajednice treba da budu uključene u planove zaštite, sa alternativnim smeštajem i obezbeđenom zemljom za one koji su ostali bez svojih domova zbog nacionalnih parkova, ukazuje Amnesti u izveštaju.

Komentari

Vaš komentar