N1 na Eviji: Situacija na Eviji bolja, požari na severu ostrva pod kontrolom

Svet 11. avg. 202110:35 > 15:4230 komentara
Podeli:

Situacija na Eviji je znatno bolja nego u utorak, svi požari na severnom delu ostrva stavljeni su pod kontrolu, javlja reporter N1 sa lica mesta.

Povezane vesti:

Trideset sedam vatrogasaca iz Srbije učestvovalo je u uspešnoj odbrani sela Paraklesi i Avgarija na Eviji od požara tokom noći, rekao je on.

Prema informacijama koje je dobila ekipa N1, u noći između utorka i srede kod Avgarije u centralnom planinskom delu Evije dogodila se prava drama, ali je oko 100 vatrogasaca iz Slovačke i 37 iz Srbije uspelo da zadrži požar.

Slovački vatrogasci objasnili su grčkim kolegama kako da obore deo stabala i naprave “požarni put” kako bi odvojili deo koji je morao biti prepušten vatri.

Tokom noći vetar je nosio šišarke bora na zaštićeni deo i javio se plamen, ali vatrogasci koji nisu spavali uspeli su da ugase požar, javlja reporter N1.

Kako se smog podigao, postalo je moguće da lete helikopteri, uključujući helikopter MUP-a Srbije, čija je posada pomogla da se vatra zaustavi na ovom području. U nekim mestima vatra je stala na samo nekoliko metara od kuća.

Od jutros grčki vatrogasci sa teškom mehanizacijom pokušavaju da prošire požarne puteve.

Razmere katastrofe su užasne, a na mestima gde nije bilo pristupa za mehanizaciju, desetine hektara šume je izgorelo jer nije bilo mogućnosti da se brani.

Grčka, Evija, požar, vatra
Izvor : Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Međutim, vatrogasci se pribojavaju da je požar ugašen samo privremeno, jer očekuju da će temperatura danas biti od 40 do 45 stepeni celzijusa i da se ponovo može javiti otvoreni plamen.

I dalje je napeto na poluostrvu Peloponez, gde se širi požar koji bi mogao da zahvati hiljade hektara šume i bude još veći od požara na Eviji.

Problem za vatrogasne i spasilačke službe u Grčkoj je to što je zemlja razuđena – sa brojnim ostrvima – a najrasprostranjenije šume su borove, gde se najbrže širi požar, i tako je i na Peloponezu, javlja reporter N1.

Ministar Vulin na Eviji obišao pripadnike Helikopterske jedinice

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Helikopterske jedinice na ostrvu Evija, saopštio je MUP.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić naveo je da je tokom jučerašnjeg dana Helikopterska jedinica u 30 naleta, iznad severozapadnog dela ostrva, izbacila 35 tona vode, na dva sela koja su bila ugrožena požarom koji je krajem dana lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Nedić je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u Grčku poslala vazduhoplove i precizirao da je uz Švajcarsku koja je poslala tri, Srbija kao pomoć grčkom narodu poslala takođe tri helikoptera, dva „bel 212“ i „H-145“, sa 14 članova posade, pilotima i vazduhoplovnim mehaničarima.

Komentari

Vaš komentar