Vatikan o Ukrajini: Postoji pravo na oružanu odbranu u slučaju agresije

Svet 13. maj 202214:476 komentara
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolin rekao je da je slanje oružja Ukrajini kako bi joj se pomoglo u odbrani od ruske agresije pod određenim uslovima moralno legitimno, pozivajući se na učenje Katoličke crkve o "pravednom ratu".

Kardinal Parolin razgovarao je s novinarima na marginama konferencije u Rimu, dok se na sastanku ministara spoljnih poslova bogatih zemalja G7 u Nemačkoj raspravljalo o temi isporuke oružja Kijevu.

„Postoji pravo na oružanu odbranu u slučaju agresije“, rekao je Parolin odgovarajući na pitanje o državama koje šalju oružje Ukrajini.

Rekao je da je to pravo upisano u katekizam Katoličke crkve, ili nauk o veri, pod određenim uslovima.

„Iznad svega (uslov) proporcionalnosti, a zatim da odgovor ne proizvodi veću štetu od one koju je prouzrokovala agresija. Ovo je u kontekstu ‘pravednog rata'“, rekao je Parolin.

„Rekao bih da se pitanje slanja oružja (Ukrajini) može staviti u ovaj okvir“, rekao je.

Papa Franja, iako je koristio izraze kao što su „zverstva“, „nepravedna agresija“ i govorio o patnjama Ukrajinaca koji „brane svoju zemlju“, do sada se suzdržavao od označavanja sukoba u Ukrajini kao pravednog rata.

Pozvao je na zabranu svih ratova i doveo je u pitanje može li bilo koji sukob biti potpuno pravedan.

Na sastanku G7 u Nemačkoj, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da grupa treba da nastavi s pritiskom na Rusiju pružanjem više oružja Ukrajini.

Na istom sastanku, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borel rekao je kako će blok Ukrajini dati dodatnih 500 miliona evra vojne pomoći.

Parolin je rekao da postoji potreba za „određenim jasnim parametrima“ o pitanju isporuke oružja Ukrajini na „najpravedniji i najumereniji mogući način“, međutim nije precizirao.

Istakao je da je Vatikan još uvek spreman da učini sve što je moguće kako bi uverio obe strane da traže rešenje putem pregovora.

Vatikanski ministar spoljnih poslova nadbiskup Paul Galager sledeće nedelje trebalo bi da poseti Kijev.

Parolin je priznao da su odnosi između Vatikana i vođstva Ruske pravoslavne Crkve, čiji je patrijarh Kiril dao punu podršku ratu, „u teškom trenutku“.

Komentari

Vaš komentar