Vašington pojačao sankcije Belorusiji

Svet 29. maj. 202109:084 komentara
Podeli:
Bela kuća, Vašington, SAD
Izvor: REUTERS/Cheriss May

SAD su potvrdile niz sankcija protiv Belorusije posle preusmerenja aviona Rajanera na Minsk i hapšenja beloruskog opozicionara koji je bio na tom letu.

Pored mera već najavljenih proteklih nedelja, Vašington je u saoštenju naveo da je sa Evropskom unijom izradio „spisak ciljanih sankcija protiv ključnih članova režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka“.

Povezane vesti

„Belorusko prisilno preusmerenje, pod lažnim pretekstom komercijalnog leta Rajanera koji je saobraćao između dve zemlje članice Evropske unije i hapšenje novinara Romana Protaševiča „predstavljaju direktnu povredu međunarodnih normi“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Saki.

Ekonomske sankcije protiv devet beloruskih javnih firmi ponovo uvedene u aprilu posle represije prodemokratskih demonstarcija počeće da se primenjuju 3. juna.

U vreme spornih izbora 2006, Vašington je zabranio sve transakcije sa tim firmama. Američko ministarstvo finansija je zatim suspendovalo te sankcije 2015. godine pozdravljajući odredjeni napredak, ali je američka vlada upozorila krajem marta da bi moglo da se desi da se ta suspenzija ne produži sledeći put kada istekne.

Vašington takođe ponovo savetuje svojim državljanima da ne idu u Belorusiju, zemlja je stavljena na nivo četiri, što govori – ne ići tamo.

EU sa svoje strane razmatra mogućnost sankcija protiv Belorusije koje bi mogle da se odnose na izvoz kalijuma i tranzit ruskog gasa, dva važna izvora prihoda za zemlju, rekao je u četvrtak šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Brisel takođe traži od aviokompanija da zaobilaze Belorusiju.

Minsk navodi da je avion preusmeren zbog upozorenja na bombu, a da je hapšenje Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapega slučajnost.

Komentari

Vaš komentar