Usvojena rezolucija: EP traži uskraćivanje fondova Budimpešti zbog LGBT zakona

Svet 08. jul. 202121:45 > 09. jul. 2021 14:0013 komentara
Podeli:

Evropski parlament velikom većinom glasova usvojio je rezoluciju kojom se ošto osuđuje mađarski zakon o zabrani propagiranja LGBT zajednice među maloletnicima, a od Evropske komisije i Evropskog saveta se zahteva da "odmah pokrenu pravni postupak", uključujući uskraćivanje evropskih fondova Budimpešti.

Povezane vesti:

Za rezoluciju je glasalo 459 poslanika, a 147 je bilo protiv i u njoj se navodi da zakon „jasno krši“ zakonodavstvo Evropske unije i, šire posmatrano, vodi „postepenom ukidanju osnovnih prava u Mađarskoj“, prenosi Politiko.

Ukoliko Mađarska počne da ga primenjuje, Evropska unija treba da joj ukine sredstva namenjena iz Fonda za oporavak od pandemije, stoji u rezoluciji.

To bi bio novi osnov za uskraćivanje novca Mađarskoj, jer je Evropska komisija već saopštila da će, za sada privremeno, povući odobrenje za plan Budimpešte da iz Fonda za oporavak povuče 2,7 milijardi evra, a razlog je neadekvanta prevencija korupcije.

Rezolucija koju je usvojio Evropski parlament nije obavezujuća i njen cilj je da se izvrši dodatni pritisak na Evropsku komisiju i Evropski savet da pravnim sredstvima odgovore na zakon koji je u međunarodnoj zajednici jednoglasno osuđen.

Komentari

Vaš komentar