Uprkos zabrani, češki barovi otvoreni u znak protesta protiv restrikcija

Svet 23. jan 202121:355 komentara
Izvor: REUTERS/Hannah McKay/File Photo

Barovi i restorani otvorili su se u u Češkoj u znak protesta protiv vladinih restrikcija u vezi sa koronavirusom, zbog kojih su zatvoreni od oktobra.

„Već dugo smo razočarani vladom i želimo da pokažemo da je izabrala loš put“, rekao je za agenciju Frans Pres Jiri Janaček, direktor pivnice.

„Dosta nam je, mislimo da ministri treba da razmisle o ostavci“, dodao je suosnivač pokreta, koji je organizovao ovu akciju, kojoj treba da se priključi više stotina ugostiteljskih objekata.

U subotu, u vreme ručka, pivnica je bio upola popunjena stalnim gostima i porodicama, dok su konobari radili punom parom.

Ugostiteljskim objektima koji rade uprkos zabrani, preti maksimalna kazna od 765 evra, dodao je za AFP portparol praške gradske uprave Vit Hofman.

Restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske dvorane i većina prodavnica zatvoreni su od oktobra 2020..

Češka, od letos teško pogođena pandemijom, prijavila je dosad više od 930.000 zaraženih koronavirusom, od kojih je 15.270 umrlo. U proseku ima oko 8.000 zaraženih na dan.

Pokret, osnovan jesenas, koji se ne slaže s načinom na koji vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara je u centru Praga postavio instalaciju s kilometarskim lancem pivskih krigla.

Nedavno se pretvorio u politički pokret, a barovi su postali klubovi u kojima se njegovi članovi i pristalice mogu družiti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar