Uprkos rastu broja zaraženih, Australija nastavlja da ublažava mere

Svet 14. dec 202108:174 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jaimi Joy/File Photo

Australija će nastaviti da ublažava mere protiv koronavirusa pre Božića, uprkos daljem porastu broja zaraženih, saopštile su vlasti.

Država Novi Južni Vels, gde se nalazi Sidnej, zabeležila je više od 800 novih slučajeva zaraze od 2. oktobra, posebno zbog skupova organizovanih u okviru proslave kraja godine.

Vlasti su saopštile da to neće sprečiti ukidanje određenih mera, kao što su nošenje maski u javnosti ili zabrana ulaska nevakcinisanim osobama u barove, restorane i druga mesta zabave.

„Odlučili smo da živimo sa virusom. Božić koji ćemo sada proslaviti predstavlja poklon koji su Australijanci dali sebi, zahvaljujući načinu na koji su radili zajedno i merama koje smo primenili“, rekao je australijski premijer Skot Morison.

Posle dugog perioda karantina u Sidneju, Melburnu i drugim područjima, australijske vlasti su najavile da od sutra ponovo otvaraju unutrašnje i spoljne granice. U Australiji je 93 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je 89 odsto potpuno vakcinisano.

U toj zemlji je registrovano 85 slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa, omikronom.

Od početka epidemije koronavirusa, u Australiji u kojoj živi 25 miliona ljudi, zaraženo je 230.000 ljudi od kojih je 2.113 osoba preminulo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar