Uoči sastanka s Bajdenom, Putin negira postojanje ruskog sajber rata protiv SAD

Svet 14. jun. 202116:22 > 15. jun. 2021 00:021 komentar
Podeli:
Izvor: NBC News via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je "grotesknim" mišljenje da Moskva vodi sajber rat protiv SAD, u intervjuu za američku televiziju NBC objavljenom uoči sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u Ženevi.

„Optuživali su nas za svakakve stvari, kao što su mešanje u izbore, sajber napade“, rekao je ruski predsednik i dodao da „se ni jednom nisu potrudili da daju i najmanji dokaz za to“.

Više velikih američkih firmi kao što je gigant za meso JBS ili operater velikog američkog naftovoda Kolonijal pajplajn nedavno su bili mete sajber napada pripisanim grupama hakera baziranim u Rusiji.

Bajden je počekom juna rekao da ne odbacuje mogućnost uzvratnih mera prema Rusiji posle hakovanja JBS-a, i Bela kuća je potvrdila da će govoriti o američkoj zabrinutosti oko toga na samitu sa Putinom 16. juna u Ženevi, prvom sastanku dvojice predsednika.

Ruski predsednik je u intervjuu takodje govorio o mogućoj razmeni zatvorenika izmedju Rusije i SAD i rekao da je otvoren za takvu mogućnost.

„Da, da, naravno“, rekao je on na pitanje o mogućem istovremenom oslobadjanju Amerikanaca zatvorenih u Rusiji Pola Vilana i Trevora Rida i Rusa u pritvoru u SAD.

Amerikanac Pol Vilan pozvao je predsednika Bajdena da organizuje razmenu zatvorenika za vreme sastanka sa Putinom.

Porodice dvojice Rusa zatvorenih u SAD-u, trgovca oružja Viktora Buta i ruskog pilota optuženog za trgovinu kokainom Konstantina Jarošenka, takodje su apelovale za njihovo oslobađanje.

Upitan o slučaju zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, čija situacija zabrinjava medjunarodnu zajednicu, Putin je ponovio da on neće biti lošije tretiran nego bilo ko drugi.

„Nemamo takvu vrstu običaja, da ubijemo bilo koga“, odgovorio je Putin na pitanje novinara da li je on iza pokušaja ubistva Navaljnog.

Hapšenje disidenata uporedio sa hapšenjima u Vašingtonu

Agencija AP očekuje da će Putin verovatno naići na oštre kritike Bajdena na sastanku u Ženevi zbog poteza protiv svojih političkih protivnika u Rusiji, posebno zbog zatvaranja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pritvaranja hiljada demonstranata koji su protestovali zbog njegovog hapšenja i zabrane rada organizacija Navaljnog kao ekstremističkih.

„Vi to predstavljate kao disidentstvo i kao netrpeljivost u Rusiji prema disidentstvu. Mi to gledamo potpuno drugačije“, rekao je Putin u intervjuu za NBC.

Zatim je ukazao na pobunu u Vašingtonu 6. januara kada su demonstranti upali u Kapitol pokušavajući da spreče prebrojavanje glasova kako bi se potvrdila Bajdenova izborna pobeda nad Donaldom Trampom: „Da li znate da je 450 ljudi uhapšeno nakon ulaska u Kongres? (…) Oni su tamo došli s političkim zahtevima“, rekao je Putin.

Iako su protesti koji su izbili širom Rusije zbog hapšenja Navaljnog u januaru bili sankcionisani, demonstranti su bili uglavnom mirni i nisu ulazili u vladine zgrade niti su prouzrokovali značajnu imovinsku štetu, za razliku od nereda na Kapitolu, konstatuje AP.

Komentari

Vaš komentar