UNS: Odluka o izručenju Asanža Americi strašan udarac za slobodu medija

Svet 17. jun 202218:304 komentara
Izvor: AFP

Udruženje novinara Srbije (UNS) poručilo je da podržava borbu pravnog tima Vikiliksa i pridružuje se ocenama da je odluka britanskih vlasti da odobre izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Americi "strašan udarac za slobodu medija".

„Današnji dan ne znači kraj borbe. Samo je početak nove pravne bitke. Žalićemo se u okviru pravnog sistema, sledeća žalba biće Vrhovnom sudu. Borićemo se glasnije i vikati snažnije na ulicama, organizovaćemo se i učiniti da Džulijanova priča bude poznata svima“, naveli su iz Vikiliksa uz potvrdu da će iskoristiti pravo da pobijaju odluku u narednih 14 dana.

Povezane vesti

Amnesti internešenel navodi da bi omogućavanje ekstradicije Asanža „izložila velikom riziku i poslala jezivu poruku novinarima“.

„On je novinar i izdavač, kažnjava se jer je radio svoj posao“, ponovili su danas iz Vikiliksa navodeći da Asanž nije počinio nikakav zločin i da nije kriminalac, upozoravajući da se „oduvek radilo o političkom slučaju“.

U saopštenju se podseća da je UNS Asanžu 2011. godine, povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava svakog 3. maja, dodelio nagradu „Zora“ za slobodu medija.

Komentari

Vaš komentar