UNHCR: Očekuje se četiri miliona izbeglica iz Ukrajine u narednim danima

Svet 06. mar 202208:316 komentara
Podeli:
Poljska, izbeglice, punkt u Przemyslu, granični prelaz Medyka, Rat u Ukrajini, Rusija Ukrajina rat,
Izvor: F.Z./N1

Šefica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Frančeska Boneli izjavila je da je broj izbeglica iz Ukrajine šokantan i da ta organizacija očekuje da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglih.

Pročitajte još:

„Žao mi je što moram da kažem da, ukoliko hitno ne dođe do zaustavljanja sukoba, Ukrajinci će nastaviti da beže. Trenutno prognoziramo da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglica“, rekla je Boneli za list Politika.

Ona je rekla da je UNHCR objavio hitan apel za pomoć Ukrajini s ciljem da bude prikupljeno 1,7 milijardi dolara, a pojedine zemlje već su se obavezale da će pružiti podršku u vrednosti od jedne i po milijarde.

„Pojačali samo našu operaciju u Ukrajini i susednim zemljama, a takodje šaljemo humanitarnu pomoć koja uključuje ćebad, prostirke za spavanje, šatore, sanitarne potrepštine, opremu za bebe i druge neophodne proizvode“, navela je Boneli.

Ona je istakla i da je Evropska unija (EU) prvi put u istoriji aktivirala Direktivu o privremenoj zaštiti što znači da će ukrajinskim izbeglicama dobijanje zaštite biti znatno olakšano u svim zemljama EU.

Prema njenim rečima u Srbiji su sve planirane i druge aktivnosti UNHCR-a koordinisane sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, koji je spreman da aktivira dodatne kapacitete za prijem ukrajinskih izbeglica.

„UNHCR spreman da pomogne i već smo tim povodom bili u kontaktu s nadležnim institucijama. Osim toga, UNHCR je, zajedno sa predstavnicima vlasti, uspostavio posebnu veb-stranicu i telefonsku liniju za pomoć ukrajinskim izbeglicama koje žele da zatraže zaštitu u Srbiji“, navela je Boneli.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar