Unesko zabrinut zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, traži izveštaj od Turske

Svet 23. jul 202121:08 > 21:1112 komentara
Aja Sofija
Izvor: Pixabay

Uneskov Odbor za svetsku baštinu zatražio je u petak od Turske da do 2022. godine preda izveštaj o stanju očuvanosti građevine Aja Sofije u Istanbulu i izrazio svoju duboku zabrinutost posledicama pretvaranja u džamiju tog slavnog zdanja.

Dotadašnji muzej Aja Sofija su turske vlasti 10. jula 2020. preobrazile u džamiju, što je izazvalo talas međunarodne ogorčenosti i pogoršalo napetosti između Turske i Grčke.

Povezane vesti

Odbor za svetsku baštinu traži od Turske da do 1. februara 2022. preda “ažuriran izveštaj o stanju očuvanosti” tog zdanja i izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promeni status muzeja Aja Sofije i crkve Hora, drugog remek-dela vizantijske arhitekture.

U avgustu 2020. predsedničkim dekretom naređeno je pretvaranje crkve Hora, ukrašene freskama iz XVI veka u džamiju.

Tim inicijativama predsednik Redžep Tajip Erdogan želi dodatno da pridobije najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s privrednim teškoćama koje je pojačala pandemija.

I Aja Sofija i crkva Hora nalaze se u istorijskim delovima Istanbula i UN agencija upisala ih je na popis svetske baštine Uneska.

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mesta upisanog na popis svetske baštine, može ga prebaciti na popis ugrožene svetske baštine ili ga povući s popisa.

Aja Sofija je služila kao crkva 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, dok kao džamija služila od 1453. do 1934. godine.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je 1985. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su saopštile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to tako da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti i dalje mogu da posećuju Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima zavesama su prekrivane samo za vreme molitve u džamiji.

Komentari

Vaš komentar